Yöneticilerin liderlik davranışlarının örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde psikolojik sermaye düzeylerinin aracılık rolü
The mediating role of psychological capital in the effects of leadership behaviors of managers on organizational commitment and turnover intention
- Tez No: 542475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KÖKALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Psikolojik Sermaye, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma Niyeti, Leadership, Psychological Capital, Organizational Commitment, Turnover Intention
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, yöneticilerin liderlik davranışlarının, örgütsel bağlılık algısı ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde psikolojik sermaye düzeylerinin aracılık rolünün incelenmesidir. Çalışmada veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 312 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler AMOS ve SPSS programları ile analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında veriler nicel veri analizlerinden sıklıkla kullanılan tanımlayıcı istatistikler ve yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Aracılık rolü analizinde Baron ve Kenny'in modeli temel alınmıştır. Analiz sonuçlarına göre psikolojik sermayenin iyimserlik alt boyutunun liderlik ile örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti arasında kısmi aracılık etkisi olduğu görülmektedir. Ayrıca özyeterlilik boyutunun, liderlik ile işten ayrılma niyeti arasında kısmi aracılık etkisi olduğu, örgütsel bağlılık üzerinde herhangi bir aracılık etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Genel olarak, psikolojik sermayenin liderlik ile örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti arasında kısmi aracılık etkisi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the mediating role of psychological capital levels of managers among their leadership behaviors and organizational commitment and turnover intention. The data were collected by survey technique. The convenience sampling method was used in the study. The study was conducted on 312 employees. The data obtained from the study were analyzed with AMOS and SPSS programs. In this research, data were analyzed by descriptive statistics and structural equation modeling, which are frequently used in quantitative data analysis. Mediation role analysis was based on Baron and Kenny's model. According to the results of the analysis, it is seen that optimism dimension of psychological capital has a partial mediation role between leadership behaviors of managers and their organizational commitment and turnover intenation. it was also determined that the self-efficacy dimension had a partial mediation role between leadership behaviors of managers and their turnover intention, and no mediation role on their organizational commitment. In general, psychological capital has a partial mediation role among leadership behavior of managers and their organizational commitment and turnover intention.