Ses temelli cümle yönteminin uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar
Problems emerging during the implementation stages of the sound-based sentence method
  1. Tez No: 542661
  2. Yazar: GÜLDEN KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYİME ERBEN KEÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Temelli Cümle Yöntemi, Okuma Yazma, İlk Okuma Yazma Öğretimi, Sound-Based Sentence Method, Reading Writing, Primary Teaching of Reading and Writing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın amacı; sınıf öğretmenlerinin Ses Temelli Cümle Yönteminin aşamalarında karşılaşılan sorunlara ilişkin görüşlerini ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Araştırmada tarama modeli çerçevesinde görüşme ve doküman incelemesinin yer aldığı nitel yöntemler, anketin kullanıldığı nicel yöntem kullanılmıştır. Öğretmenlerin STCY'nin aşamalarında karşılaştıkları sorunlar beş sınıf öğretmeniyle yapılan görüşmelerle ve Konya ilindeki 46 ilköğretim okulunda çalışan 615, 1-5. sınıf öğretmenlerine uygulanan anketlerle tespit edilmiştir. Görüşme yapılan öğretmenlerin bir üst, bir orta ve bir alt başarı seviyesindeki 15 öğrencinin defterleriyle desteklenmiştir. Araştırmada nicel veriler için betimsel analiz; anketin üçüncü boyutundan elde edilen veriler için içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin kişisel bilgilerine ait verilerin analizinde frekans ve yüzde gibi istatistiksel bilgiler; öğretmenlerin STCY'nin uygulama aşamalarında karşılaşılan sorunlara ilişkin görüşleri için ortalama, yüzde, standart sapma, bağımsız gruplar t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin STCY'nin aşamalarında sıklıkla sorun yaşamadığı saptanmıştır. Hazırlık aşamasında çizgiye oturtma ve yön vermede, harfleri yazarken ve söylerken karıştırmada, kapalı heceden açık heceye geçmede, heceleri birleştirmede, okuduğunu anlamada, hızlı yazmada ve okumada sorun yaşadıklarına ilişkin bulgular kaydedilmiştir. Kelime, cümle, metin aşamalarında öğrencilerin harfleri eksik bıraktıkları belirtilmiştir. Bu sorunların çözümünde ailelerin bilinçlendirilmesi, bireysel farklılıklara dikkat edilmesi, acele edilmemesi, bol okuma yapılması, harflerin verilişinin değiştirilmesi, anlama üzerinde durulması, görsellerin çoğaltılması, sınıfların donanımlı hale getirilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to present primary school teachers' views on and solutions to the problems faced during the stages of the Sound-Based Sentence Method (SBSM). The study employs interviews and document analyses as qualitative methods and a questionnaire as a quantitative method within the framework of the survey model. The problems faced by teachers during the phases of the SBSM are shown through interviews conducted with five primary school teachers as well as a questionnaire done with 615 teachers teaching at grades from 1 to 5 at 46 primary schools in Konya province. The data from the interviewed teachers are supported by the notebooks of their three students: one from each lower, medium, and upper levels of success. The research uses the descriptive analysis for the quantitative data and content analysis for the data obtained from the third dimension of the questionnaire. The study utilizes statistical information such as frequencies and percentages in the analysis of personal data of the teachers and averages, standard deviation, independent groups t-test and variance analyses for their views regarding the problems faced during the implementation stages of the SBSM. The study finds that teachers do not often experience problems during the phases of the SBSM. It notes that they face challenges during the preparation phase: putting in line and direction, confusing letters when writing and voicing, passing from closed syllables to open ones, combining syllables, reading comprehension, and writing and reading fast. It is indicated that students miss some letters during the word, sentence, and text phases. To tackle with these problems, it is recommended to raise awareness among families, pay attention to individual differences, be patient, increase reading exercises, change the letter instruction, put emphasis on comprehension, enhance the visual aids, make classrooms more equipped, etc.