Sosyal hizmet sunum sistemi ve sosyal hizmet merkezlerinin işleyiş ve işlevlerinin Türkiye ve AB açısından kıyaslaması
Presentation system of social services and social services centers in operation and function of comparing Turkey and the EU
  1. Tez No: 542712
  2. Yazar: ABDULHAMİT ŞAŞMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmetler, Türkiye, Sosyal işlevler, Social services, Turkey, social functions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
daha sonra Bu çalışmada AB ve Türkiye'de sosyal hizmet merkezlerinin işlevlerine yönelik kıyaslamalı bir analiz yapılmıştır. Bu kapsamda Türkiye ve AB ülkelerinde öncelikle sosyal hizmetler kavramı ve sosyal hizmetlere yaklaşımın ne yönde olduğu incelenmiş, ardından merkezlerin işlevlerinin SWOT analizi ile kıyaslanması amaçlanmıştır. Çalışmada AB sosyal hizmet merkezlerinin kurumsal yapısı detaylandırılmış, kurumsal ve kuruluş açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmada birincil ve ikincil kaynaklar kullanılarak, betimsel tarama ve içerik analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre sosyal hizmetler AB ülkelerinde daha etkili bir işleve sahip olup, toplumsal anlamda görevlerini daha etkili bir biçimde yerine getirmektedir. Bunun sağlanmasında en önemli faktörler ise finansal özerkliğin daha fazla olması, kamusal desteğin daha yüksek olması ve bu merkezlerin Türkiye'ye göre daha otonom bir yapıya sahip olmalarıdır. Kurumsal açıdan AB ile Türkiye kıyaslandığında, genel olarak AB ülkelerinde sosyal hizmet merkezlerinin görevlerini yerel yönetim bünyesindeki yapılar aracılığı ile yerine getirdiği görülmektedir. Türkiye'deki gibi bakanlığa bağlı bir kurumsal yapı genel olarak söz konusu değildir. AB ülkelerinde sosyal hizmet merkezlerinin görevleri, yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları arasında tanımlanmıştır. Türkiye'de ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlar aracılığı ile bu görevler yerine getirilmektedir. Türkiye'de son yıllarda bu konuda önemli atılımların yapıldığı, ancak gelinen noktada henüz AB uygulamalarına göre yeterli olmadığı görülmektedir doldurulacaktır
Özet (Çeviri)
daha sonra doldu This study was carried out a comparative analysis of the functions of the EU and social service centers in Turkey. In this context, Turkey and EU countries which first examined the concept of social services and in what direction the approach to social services, then it was intended to be compared with the SWOT analysis of the functions of the center. In this study, the institutional structure of the EU social service centers has been elaborated, compared to the institutional and the organization. In this study, descriptive scanning and content analysis methods were used by using primary and secondary sources. According to the results obtained in the study, social services have a more effective function in EU countries and fulfill their duties more effectively in the social sense. The most important factors in ensuring that this is more than financial autonomy, is higher than the public support and the centers are to have a more autonomous structure according to Turkey. From an institutional point when compared to the EU and Turkey, in general, it seems to fulfill their tasks through social service centers in the EU structures in the local government structure. The ministry as an organizational structure in Turkey is generally not concerned. The duties of social service centers in EU countries are defined among the duties and responsibilities of local governments. In Turkey, the Family, Labor and affiliates through the Ministry of Social Services, this task is fulfilled. Turkey has made significant strides in recent years in this regard, but not yet at this point seems to be adequate according to EU practices. rulacaktır