Bursa, İbrahim Paşa mahallesindeki bir geleneksel konutun restorasyon projesi
The restoration project of a traditional house at the Ibrahim Pasha district in Bursa
  1. Tez No: 542730
  2. Yazar: İBRAHİM GÖNÜLSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLTER BÜYÜKDIĞAN, PROF. DR. DEMET BİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Geleneksel konut, Koruma, Restorasyon, Rölöve, Bursa, traditional house, conservation, restoration, measured drawings
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma Bursa ili, Osmangazi ilçesi' nde yer alan sivil mimari örneklerinden İbrahim Paşa Mahallesi'ndeki 29 ada 12 parseldeki evi konu etmektedir. Çalışmanın amacı, yapının mevcut durumunun ve restorasyon imkanlarının incelenerek yapının korunması ve gelecek nesillere iletilebilmesi için uygun restorasyon müdahaleleri ve işlevin araştırılmasıdır. Çalışma kapsamında, tez konusu evin ve bulunduğu sokaklardaki yapıların bugünkü durumu incelenmekte, analizler ve tarihi araştırmalar ile özgün durumları araştırılmaktadır. Böylelikle, bu tez çalışması, Türkiye'nin tarihi, kültürel ve mimari mirasını oluşturan geleneksel evlerin korunması ile ilgili gelecekteki çalışmaları teşvik etmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with a house which is one of the important examples of civil architecture in the neighborhood of İbrahim Paşa in Osmangazi district of Bursa. The aim of the study is to evaluate the current situation of the structure and to define the restoration possibilities and to research the appropriate restoration interventions and functions to protect construction and hand them down to future generations. In the scope of the study, the recent situation of the house that subject to the thesis and surrounding buildings were examined and their original situations were investigated by measurement analyzes and historical researches. In this way, this thesis tries to be incentive to the future studies about conservation of the traditional houses which constitute the historical, cultural and architectural heritage of Turkey.