Design and implementation of a low cost, low loss energy quality regulator for energy distribution systems
Enerji dağıtım sistemleri için düşük kayıplı düşük maliyetli enerji kalitesi düzenleyicisi tasarımı ve uygulaması
- Tez No: 542731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET METE VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek AA İletim Sistemleri (FACTS), Güç Kalitesi (PQ), Reaktif Güç Kompanzasyonu, Nötr Akım Kompanzasyonu, Yük Dengeleme, Sıfır ve Negatif Bileşen Dengeleme, Harmonik akım Kompanzasyonu, Senkron Referans Çatı, Oransal-Rezonatör Kontrolcüsü, Flexible AC Transmission Systems (FACTS), Power Quality (PQ), Reactive Power Compensation, Neutral Current Compensation, Load Balancing, Zero and Negative Sequence Compensation, Harmonic Current Mitigation, Synchronous Reference Frame, Proportional-Resonant Controller (PR)
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Enerji Kalitesi Düzenleyicisi (EKD) reaktif güç, nötr akım, düşük dereceli harmonik akım kompanzasyonu ve yük dengeleme yapması için tasarlanmıştır. Bu tezde, dağıtım tip iki seviyeli gerilim kaynaklı evirgeç dizaynı ve simülasyonu çalışılmıştır. Gerilim kaynaklı evirgeç (GKE) yapısına dayalı EKD'nin güç katı anahtarlama kayıplarını azaltabilmek için 5 kHz anahtarlama frekansında tetiklenmiş olup IGBT'lerin bu anahtarlama esnasında aşırı ısınmasını engellemek adına doğal cebri hava soğutma yöntemi kullanılmıştır. Üç-faz dört-telli gerilim kaynaklı evirgeç yapısı standart 3 faz DGM evirici yapısıyla oluşturulmuşken, kullanılan ayrık kapasitörlerin orta noktası dördüncü tel olan nötr teline bağlanmıştır. Düzgün bir şekilde tasarlanan LCL tipi besleme filtresinin modülasyon frekansında L tipi bir filtreden daha iyi bir sönümleme yapabilmesinden ötürü bu çalışmada LCL filtre tercih edilmiştir. Tüm ihtiyaç duyulan referans akımlar senkron referans çatıda üretilmiş olup, seçilimli bir kontrol mekanizması benimsenmiştir. GKE tabanlı EKD, reaktif güç kompanzasyonu, nötr akım kompanzasyonu, yük dengeleme ve 3.,5.,7. Harmoniklerin kompanzasyonu yapması için yapılan ölçümler sonucunda ihtiyaç duyulan Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketine ait %4 uk, 400kVA dağıtım trafolarında test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Energy Quality Regulator (EQR) is the solution for reactive power compensation, neutral current compensation, load balancing and harmonic current mitigation. In this thesis, design and simulation of a distribution type, voltage source inverter (VSI) based having two level inverter topologies have been carried out. The thesis is dedicated to detailed analysis, design, control, simulation and implementation of EQR for a three-phase four-wire nonlinear, unbalanced, and non-resistive loads. The power stage of VSI based EQR is composed of naturel air forced discrete IGBT modules switch at 5 kHz to reduce switching losses. The three-leg four-wire VSI topology utilizes a standard three phase PWM inverter bridge and the neutral wire is connected to the midpoint of the dc-link. Properly designed, the LCL supply filter is used instead of L type filter in this work since it provides a much better suppression at the modulation frequency. Whole compensation reference currents are extracted in the synchronous reference frame. Control has been carried out in selective manners. The proposed VSI based EQR has been implemented after the PQ measurement for the reactive power compensation, neutral current compensation, load balancing and 3., 5., 7., harmonics current elimination of the distribution type transformer station which is 400kVA, %4 uk belongs to the Mediterranean Electricity Distribution Company.