Kültür endüstrisi olarak internetin bireysel özgürleşme ve toplumsal dayanışma kavramları çerçevesinde değerlendirilmesi
Assessment of internet as culture industry within the frame of individual liberation and social solidarity
  1. Tez No: 542899
  2. Yazar: OZAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL DAĞTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür endüstrisi, İnternet, Sosyal medya, Bireysel özgürleşme, Toplumsal dayanışma, Culture ındustry, Internet, Social media, Individual liberation, Social solidarity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışmanın konusunu, kültür endüstrisi olarak internetin bireysel özgürleşme ve toplumsal dayanışma kavramları çerçevesinde değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Çalışmada enformasyon toplumu bir bütün olarak değerlendirilmiş ve internet ile yeni teknolojilerin hem olumlu hem de olumsuz yönleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın kuramsal anlayışı, ekonomi politik ve kültürel çalışmalardan beslenmiştir. Nitel araştırma desenlenmesiyle inşa edilen bu çalışmada; çözümleme tekniği olarak doküman analizi ve yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme kullanılmıştır. Doküman analizi kapsamında Twitter, Change.org, Plaza Eylem Platformu ve Metal İş Eylemleri ayrıntılı şekilde incelenerek yorumlanmıştır. Çalışmanın ikinci analiz bölümünde ise Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nin 4 farklı bölümünde çalışan 16 araştırma görevlisiyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yapılmıştır. Bu görüşmeler, kültür endüstrisi olarak internet ve yeni teknolojiler, internet teknolojileri ve bireysel özgürleşme, yeni teknolojiler ve enformasyon toplumu bağlamında toplumsal dayanışma ve son olarak internet teknolojileri ve Türkiye başlıkları altında yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study's subject is assessment of the internet as culture industry within the frame of individual liberation and social solidarity. In the study, information society has been evaluated as a whole and it has been focused on both positive and negative sides of the internet and new technologies. Theoretical understanding of the study is supported with economy, politic and cultural studies. In this study which is built with qualitative research design, as an analysis technique, document analysis and semi-configuration in-depth interview has been used. Within the context of document analysis; Twitter, Change.org, Plaza Strike Platform and Metal İş Strikes has been examined in a detailed manner and interpreted. In the second analysis part of the study; semi-configuration in depth-interview have had with 16 research assistant from four different branches in Anadolu University Faculty of Communication Sciences. This interview has been interpreted under the titles of the internet and new technologies as culture industry, internet technologies and indiviual liberation, new technologies and social solidarity in the context of information society and lastly internet technologies and Turkey.