Sermaye piyasalarında kurumsal yönetim ilkeleri
Corporate governance principles in capital markets
- Tez No: 542898
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ARİF ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, OECD İlkeleri, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Corporate Governance, OECD Principles, Corporate Governance Principles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Küreselleşen uluslararası ekonominin etkisiyle, günümüzde yaşanan hızlı gelişim ve değişimler, yeni kurumsal düzene uyum sağlama konusunda önemli yeniliklere yol açmıştır. Bu yenilikler“yönetim”sorunlarının temel yapısını değiştirmemekle birlikte, kurumsal yönetim olgusunu çok farklı alanlara taşıyarak, modern ekonomilerde ve toplumun tamamında çok daha önemli olmasını sağlamıştır. Küreselleşme sürecinin etkisiyle ise uluslararası geçerliliği olan temel doğruların tespit edildiği ve bu esas doğrular üzerine inşa edilen OECD ilkelerinin bugün için en modern kurumsal yönetim kuralları olup, bu kuralların hem mevzuatımızda hem de uygulamamızda bir şekilde aktarılması gerektiği görülmektedir. Bu çerçevede, Sermaye Piyasası Kurulu 2005 tarihli karar ile Kurumsal Yönetim İlkelerini, OECD ilkelerinde yapılan değişiklikler kapsamında revize edilerek yayınlamıştır. Çalışmamızda, sermaye piyasası kapsamında değerlendirebilecek kurumsal yönetim ilkelerinin tümünün, kurumsal yönetim kavramıyla kuramsal bağının kurulması mümkün olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, kamuyu aydınlatmadan, yönetim kurulunun oluşmasına, pay sahipliği haklarından yöneticilerin haklarına kadar her alanda kurumsal yönetim ilkelerinin bu yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
With the impact of the globalized international economy, the rapid development and changes are being experienced today, have led to significant innovations in adapting to the new institutional order. These innovations made "management'' issues much more important in modern economies and throughout the society, while they are moving the concept of corporate governance to many different areas, without changing its basic structure. With the impact of the globalization process, OECD principles, which are based on fundamental facts and those facts are internationally recognized basic truths, are seen the most accurate corporate governance rules for today and these rules should be conveyed in a way in our legislation and practice. In this context, The Capital Markets Board revised and published its corporate governance principles as part of changes made in OECD principles with the decision dated 2005. In our study, it seems possible to establish all the corporate governance principles that can be evaluated within the scope of the capital market with the concept of corporate governance. In this context, corporate governance principles are evaluated within the framework of these approaches in all fields from public disclosure to the formation of the board of directors and from the rights of shareholders to the rights of managers.