Modernleşme döneminde Akşehir kazasında eğitim kurumları ve faaliyetleri üzerine bir araştırma (1876-1930)
A research on education i̇nstitutions and activities in Akşehir district during the modernization period (1876-1930)
- Tez No: 542905
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ KÖSTÜKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akşehir, Osmanlı Devleti, eğitim-öğretim, Konya, Cumhuriyet Dönemi, Akşehir, Ottoman State, education, Konya, Republic Period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Akşehir Kazasının 1876-1930 yılları arası eğitim-öğretim faaliyetlerini konu alan bu çalışmada, kaza merkezi ile karyelerdeki ilk ve orta mektepleri belirlemek, bunların öğrenci ve öğretmen durumları ile ders programlarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Akşehir'in eğitimi ile ilgili belgeler Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden temin edilmiştir. Akşehir, önemli ticaret yolları üzerinde bulunmasından dolayı gelişmiş bir şehirdir. Osmanlı döneminde de bu gelişimini devam ettiren Akşehir'in merkez ve karyelerinde birçok Sıbyân mektebi açıldı. Daha sonra kaza merkezinde açılan rüşdiye ve idadî mektepleri ile de orta eğitime başlanmıştır. Osmanlı Devleti son döneminde Akşehir'in hemen her karyesinde bir Sıbyân mektebi bulunduğu tespit edilmiştir. Bu bize Akşehirlilerin eğitime verdiği önemi göstermektedir. Zamanla Osmanlı Devleti'nin modernleşmesi ile birlikte Akşehir'deki Sıbyân mektepleri de ibtidaî mektebine dönüşmüştür. Böylece biz de Osmanlı modernleşmesini taşrada Akşehir Kazası çerçevesinde incelemiş olmaktayız. Osmanlı Devleti'nin yıkılışı sonrasında Cumhuriyet'in kurulması ile birlikte Akşehir Kazasında eğitim-öğretim faaliyetleri hızla devam etmiş ve Osmanlı eğitim kurumları Cumhuriyet'e miras kalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, which includes the education activity in Akşehir country between 1876-1930, the aim are determine the primary and secondary school, their student and teacher statüs with schedule in district center and villages. For this purpose, the document related to the education of Akşehir were provided from the Ottoman Archive of the Prime Ministry. Akşehir is develop country due to be on important trade routes. Many primary school were opened in the center and district of Akşehir which countinued this development during the Ottoman period. Afterwards, the began to secondary school education with the rüşdiye and idadî school opened in district center. The determined where a Sıbyan school in the Akşehir's almost every villages at the final period of the Ottoman State. It shows to us the importance of education for Akşehir people. In time, together with the modernization of the Ottoman State, ıt turned into the iptidaî school of Sıbyan school in Akşehir. By this way, we are examine the Ottoman modernization within the framework of the provincial district of Akşehir. After the collapse the Ottoman State the education activities in district of Akşehir continued with the establisment of the Republic and Ottoman education institutions inherited the Republic.