Terörün Türk turizmine etkileri: Mardin ve Diyarbakır örnekleri
Effects of terrorism on Turkish tourism: Examples of Mardin and Diyarbakır
- Tez No: 542906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Turizm, Türkiye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Mardin, Diyarbakır, Terrorism, Tourism, Turkey, Guneydogu Anadolu Bolgesi, Mardin, Diyarbakir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, terör eylemlerinin Türk turizm endüstrisini ne derece etkilediğini incelemektir. Terörizm; küresel dünya da ülkelerin toprak bütünlüğünü veya vatandaşların can güvenliğini tehdit etmektedir. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler açısından turizm endüstrisi hızlı kalkınmanın anahtarı olarak görülmektedir. Türkiye'de de turizm endüstrisi ekonomik kalkınma açısından büyük önem teşkil etmektedir. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin ekonomik refaha kavuşmalarını istemeyen terör örgütlerinin destekçileri, yaptıkları ekonomik yardımlar ile terör örgütlerinin gelişmesine ve büyümesine destek vermektedirler. Türkiye'de yaşanan terör eylemleri, turizm endüstrisini ciddi anlamda etkilemektedir. Çalışma kapsamında, 2015 ve 2017 yılları arasında Türkiye'de yaşanan terör olayları ve aynı yıllarda Türkiye'ye giriş yapan turist sayıları temel alınarak zaman serisi analizi yapılmıştır. Ayrıca çalışmanın kapsamına, Diyarbakır ve Mardin'de bulunan 15 otel işletmesinin orta ve üst kademe yöneticileri dâhil edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın verileri Mardin ve Diyarbakır'da bulunan üç yıldız ve üzeri otel işletmelerinin orta ve üst kademe yöneticileri ile görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda terör eylemlerinin; Dünya turizmini, Türk turizmini ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi turizmini ekonomik, sosyal ve turizm çeşitliliği gibi yönlerden olumsuz bir şekilde etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine what extent the terrorist activities affected the Turkish tourism industry. Terrorism; threatens the territorial integrity of the countries or the safety of citizens globally. For the less developed or developing countries, the tourism industry is seen as the key to rapid development. The tourism industry in Turkey is of great importance in terms of economic development. The supporters of the terrorist organizations who do not want underdeveloped or developing countries to reach economic prosperity, support the development and growth of the terrorist organizations with their economic assistance. Terrorist acts taking place in Turkey, seriously affect the tourism industry. In the study, the terrorist attacks taking place in Turkey between 2015 and 2017 and the number of tourists in the same years arriving in Turkey was conducted on the basis of time-series analysis. In addition,15 middle and upper level managers of hotel business located in Diyarbakır and Mardin are included to the scope of the study. Qualitative research method was used in the research and literature review was done. The data of the study was obtained by interviews with middle and upper level managers of three star and above hotel enterprises in Mardin and Diyarbakır. The data obtained were analyzed qualitatively. As a result of the research; it is understood that terrorist acts negatively affects world tourism, Turkish tourism and tourism of Southeastern Anatolia economically,socially and the diversity of tourism.