Yapay olarak oluşturulmuş iç kök rezorpsiyon kaviteli dişlerde farklı biyoseramik esaslı materyaller ile yapılan kök kanal dolgu kalitesinin μBT görüntüleme yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of root fillings in teeth with simulated internal root resorption cavities obturated with different bioceramic materials by using μCT
- Tez No: 542971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ AKTEMUR TÜRKER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İç kök rezorpsiyonu, µBT, MTA, Biodentine, Biyoseramik esaslı kök kanal dolgu patı, sıcak güta perka, Internal root resorption, µCT, MTA, Biodentine, Bioceramic based root canal sealer, warm gutta percha
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı yapay olarak oluşturulan iç kök rezorpsiyon (İKR) kaviteli dişlerin MTA, Biodentine, Total Fill BC kök kanal patı ve sıcak güta perka tekniği kullanarak yapılan kök kanal dolgusunun kalitesinin mikro-bilgisayarlı tomografi (μBT) cihazı kullanarak değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada 40 adet üst çene daimi 1. keser diş kullanıldı. Kök kanalları ProTaper Next döner eğe sistemi ile şekillendirildikten sonra kökler meziyodistal yönde ortadan ikiye ayrıldı, köklerin iç yüzeylerinde, apikalden 5 mm yukarıda olacak şekilde elmas rond frezle İKR kaviteleri oluşturuldu. Kökler tekrar birleştirildikten sonra örnekler rezorpsiyon kavitelerinin doldurulacağı materyale göre rastgele 4 gruba ayrıldı: MTA, Biodentine, Total Fill BC kök kanal patı (bulk-fill) ve sıcak güta perka+ Total Fill BC kök kanal patı. Obturasyon kalitesinin değerlendirilmesi için rezorpsiyon kavitesi duvarları ile materyal arasındaki boşluk (dış boşluk) ve materyalin kendi içerisindeki boşluk (iç boşluk) yüzdeleri μBT cihazında yapılan tarama ile hesaplandı. Bulgular: Dış boşluk ve iç boşluk yüzdeleri karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görüldü (p0,05). Sonuç: Hiçbir dolum materyali rezorpsiyon kavitesinde boşluksuz tam bir tıkama sağlamadı. Rezorpsiyon kavitesinindeki obturasyon kalitesinin değerlendirilmesinde farklı biyoseramik esaslı materyallerin ve farklı obturasyon yöntemlerinin kullanıldığı ilave çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this in vitro study was to evaluate the quality of root fillings in teeth with simulated internal resorptive cavities filled with MTA, Biodentine, Total Fill BC root canal sealer and warm gutta percha techniques by using micro-computed tomography (μCT). Methodology: Forty extracted maxillary central incisor teeth were used in this study. After root canal instrumentation using ProTaper Next file system, teeth were sectioned mesiodistally and simulated internal resorption cavities were created 5 mm distance from the apex. After roots were reassembled, specimens were randomly divided into 4 groups according to material used for filling resorption cavities as follows: MTA, Biodentine, Total Fill BC root canal sealer and warm gutta-percha+ Total Fill BC sealer. To evaulate the obturation quality, percentage of voids between resorption cavity walls and obturation material (external voids) and within obturation materials (internal voids) were calculated by using μCT. Results: There was a significant difference between experimental groups in terms of percentage of external and internal voids (p0.05) Conclusion: None of the obturation materials were created a void-free obturation in resorption cavities. Further investigations are required evaluating the quality of the root canal fillings in resorption cavities obturated with different bioceramic materials and obturation techniques.