Nörobehçet hastalarında otonom sinir sistemi işlevlerinin elektrofizyolojik olarak değerlendirilmesi
The evaluation of autonomous nervous system functions in neurobehçet's patients by electrophysiological methods
  1. Tez No: 542972
  2. Yazar: ÖZLEM SEYFİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF KOCASOY ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Nörobehçet Hastalığı, Otonom Sinir Sistemi, Elektromiyografi, Elektroensefalografi, COMPASS 31, Neurobehçet's Disease, Autonomous Nervous system, Electromyography, Electroencephalography, COMPASS 31
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Behçet Hastalığında nörolojik tutulum başlıca merkezi sinir sistemi tutulumu şeklinde karşımıza çıkar; parankimal ve parankim dışı tutulum olarak iki ana grupta incelenir. Literatürde Behçet Hastalığında otonom sinir sistemini değerlendiren birkaç çalışma vardır ve farklı yöntemlerle değişik sonuçlara varılmıştır. Ardısıra sinir uyarımları ile sempatik deri yanıtları 12 hastada ölçülmüş ve gecikmiş habitüasyon bildirilmiştir. Elektrodermal testlerde 16 Behçet hastasında düşük sempatik aktivite gösterilmiştir. Kırkbeş Behçet hastasında otonom sinir sistemi disfonksiyonunu gösteren bozulmuş zaman bağımlı kalp hızı değişkenliği de literatürde yer alan başka bir veridir. Sempatik deri yanıtları ve R-R interval değişkenliği 70 Behçet hastasında araştırılmış, hastalık aktivitesi ile ilişkili olarak subklinik sempatik ve parasempatik otonom disfonksiyon gösterilmiştir. Bununla birlikte literatürde Behçet hastaları ile sağlıklı kontroller arasında otonom sinir sistemi parametreleri açısından herhangi bir fark gösteremeyen çalışmalar da bulunmaktadır. Ayrıca beyin sapı parankimal tutulumu olan iki Nörobehçet hastasında göz kırpma refleksi anormalliği bildirilmiştir. Birkaç çalışmada da epileptik Nörobehçet hastalarında elektroensefalografiler değerlendirilmiştir. Daha önce Nörobehçet tanısı alan hasta grubunda otonom fonksiyon testleri araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı Nörobehçet tanısı ile izlenen Behçet hastalarında, elektrofizyolojik testleri kullanarak otonom sinir sistemi fonksiyonlarını araştırmaktır. Nörobehçet hastalarında nörolojik tutulum paterni ile elektrofizyolojik testler arasında bir ilişki olup olmadığı da sorgulanacaktır. Böylece, Nörobehçet hastalığının tanısında ve takibinde elektrofizyolojik yöntemlerin yerinin anlaşılmasına katkıda bulunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The neurologic involvement of Behçet's disease mainly appears on the central nervous system; and investigated in two main groups as parenchymal and non-parenchymal. In the literature, there were few studies which was evaluated the autonom nervous system involvement and different results were reported by using various methods. Sympathetic skin responses measured by repetitive nerve stimulation in 12 Behçet's patients and delayed habituation was reported. In another study, low sympathetic activity was found by electrodermal tests in 16 Behçet's patients. Impaired time-dependent heart rate variability which indicates autonom nervous system dysfunction in 45 Behçet's patients was reported. Another study which investigate sympathetic skin responses and R-R interval variability in 70 Behçet's patients showed subclinic sympathetic and parasympathetic autonom dysfunction associated with disease activity. However, there were few studies which exhibit any difference between Behçet's patients and healthy controls in terms of autonom nervous system parameters. Blink reflex abnormality was reported in two Neurobehçet's patients with brainstem parenchymal involvement. Electroencephalograms was evaluated in epileptic Neurobehçet's patients in a few studies. Autonomous function tests have not been investigated in patients with Neurobehçet. The aim of this study is to investigate autonom nervous system functions with electrophysiological tests in Neurobehçet's patients. A relationship between neurological involvement pattern and electrophysiological tests will be investigated. Therefore, this study will contribute to the importance of electrophysiological methods for diagnosis and follow up in Neurobehcet's disease.