Türkiye'de doğal yayılış gösteren bazı hypericum türleri üzerinde farmasötik botanik araştırmalar
Pharmaceutical botany research on some natural spreading hypericum L. species in Turkey
  1. Tez No: 542991
  2. Yazar: ONUR ALTINBAŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN KÜLTÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hypericum, Drosanthe, karşılaştırma, anatomi, mikromorfoloji
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Sivas ve Erzincan illeri sınırları içerisinden toplanmış olan Drosanthe seksiyonuna ait H. scabrum L., H. thymopsis Boiss., H. spectabile Jaub&Spach türleri farmasötik botanik açıdan karşılaştırılmıştır. Türlerin karşılaştırılmasında morfolojik, anatomik ve mikromorfolojik özellikler göz önüne alınmıştır. Bitki örneklerinden alınan kesitlerin kamera ataçmanlı mikroskop yardımı ile fotoğrafları çekilirken aynı zamanda ölçümleri alınmıştır. Mikromorfolojik olarak SEM görüntüleri çekilen örneklerin karşılaştırılmalı olarak deskripsiyonu yapılmıştır. Yapılan bu incelemeler sonucunda türlerin morfolojik ve anatomik benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkarılmıştır. Bu türlerin aynı seksiyona dahil olmasına rağmen yapılan karşılaştırmalar ile yeni bulunacak türlerin teşhisinde ve gruplandırılmasında gösterge olması öngörülmüştür. Ayrıca H. scabrum ve H. spectabile türlerine ait mikromorfolojik deskripsiyonların literatür için bir ilk olması da bu çalışmada önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study H. scabrum L., H. thymopsis Boiss., H. spectabile Jaub & Spach species belonging to the Drosanthe section collected from the Sivas and Erzincan provinces were compared in terms of pharmaceutical botanical. Morphological, anatomical and micromorphological features are considered in comparison of species. Sections were taken from plants' samples were taken photos with help of camera attachment microscope, their measurement were taken at the same time. Micromorphologically the SEM images of the samples were compared. Morphological and anatomical similarities and differences of species were revealed as a result of these investigations. Although these species are included in the same section, it is foreseen to be an indicator for the diagnosis and grouping of the new species. In addition, H. scabrum and H. spectabile species of micromorphological descriptions are the first for the literature which important for this study.