Kentsel çöküntü bölgelerinin iklim değişikliği çerçevesinde irdelenmesi
Evaluation of urban ruined areas from climate change adaptation perspective
- Tez No: 543074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİYE CEREN ONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Çöküntü Alanları, İklim Değişikliği, İklim değişikliği Uyum ve etkilerinin azaltılması, Urban regeneration, Urban Debris Fields, Climate change, The effects of climate change adaptation and mitigation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İklim değişikliğinin olumsuz etkileri günümüzde birçok kentin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Coğrafi olarak genelde dezavantajlı bölgelerde yer seçen, fiziksel ve jeolojik açıdan yerleşime uygun olmayan kentsel çöküntü alanları iklim değişikliğinin başta taşkın ve sel olmak üzere, hava sıcaklığındaki artış, kuraklık, fırtına ve kasırgalar ile deniz seviyesindeki artış gibi etkilerine karşı hassas alanlar olarak görülmektedir. Kentsel çöküntü alanları sosyal yıpranmanın yanında, fiziksel yıpranmayı da içinde barındıran alanlar bütününü oluştururlar. Bu alanların dönüşümünde yerli halkın aktif rol oynaması; hem tasarım hem de uygulama sürecinde ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması yerinde yerlisi ile dönüşüm yaklaşımının en belirgin özellikleridir. İklim değişikliğe uyum çerçevesinde geliştirilen tasarım ve uygulamalar zaten eğimli arazilerde, heyelan bölgelerinde, okyanus kıyısı veya taşkın alanları gibi coğrafi ve jeolojik açıdan yerleşime uygun olmayan koşullara sahip olan bu alanların iyileştirilmesine önemli fayda sağlayacaktır. İklim değişikliğinin etkilerine karşı dönüşüm sürecinde alınacak mekansal önlemler, stratejiler ve uygulamalar iklim değişikliğinin etkilerinin yarattığı veya yaratabileceği hassasiyetleri azaltacak niteliktedir. Tezin ana çerçevesi tez kapsamında belirlenen kentsel ölçekte iklim değişikliğine uyumlu mekansal uygulamaları içeren kriterler çerçevesinde; Türkiye ve Dünyadaki yerinde yerlisi ile dönüşen çöküntü alanlarının mekânsal olarak iklim değişikliğine ne kadar uyum sağladığının belirlenmesi üzerine yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays , it is observed that climate change affects the city negatively and negatively affects the quality of life. The drooping area generally selects a geographically disadvantaged area, which is physically and geologically unsuitable, a region open to impacts such as floods and climate change, air temperature increases, droughts, storms, hurricanes and sea. An increase in field level. In addition to the physical depreciation of urban debris areas and social erosion involving all areas. These areas play an active role in the transformation of the indigenous people; In both the design and the implementation process, you should keep your transformation approach in place. The climate change adaptation framework, developed in design and implementation, will provide significant benefits to improving the impacts of climate change on slopes such as landslide areas, on the shores of the Ocean, or on geographic and geologically unfavorable conditions. These regions can be in the process of transformation, reduce the sensitivity of spatial measures, strategies and the impacts of climate change or the practices it creates. The urban scale has been identified as part of the main framework of the thesis thesis on climate change within the framework of criteria compatible with spatial practices; Turkey and the world, on how he turned into a debris field of climate change, as local places that spatial determinations.