Sanal dinsel gruplarda dinin temsili
The representation of religion in virtual religious groups
  1. Tez No: 543233
  2. Yazar: ARDA ALMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE ÇAMDERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Religion, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Sosyal Ağlar, Toplumsallaşma, Sanal Dinsel Gruplar, Media, Social Networks, Socialisation, Virtual Religious Communities
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İnternet ve sosyal ağların insan hayatına girmesi ve kullanım alanının yaygınlaşması ile birlikte, bireylerin zaman ve mekan algılarında birtakım değişiklikler meydana gelirken toplumsallaşma sürecinin de değişik bir boyut kazandığı görülmektedir. Bireyler sahip oldukları alışkanlıkların dışına çıkarak yeni bir dünya olan ''sanal dünya'' üzerinden ilişki kurarak toplumsallaşmaya başladıkları görülmektedir. Bu sanal dünyaya zamanla dinsel grupların da dahil olduğu görülmektedir. İnternetin ve sosyal ağların sunmuş olduğu sınırsız avantajdan yararlanan bazı gruplar, sanal ortamda dinsel gruplar kurarak çok sayıda bireye ulaşma imkânı bulmaktadır. Etkilerini giderek arttıran bu gruplar, yeni bir grup yapısının oluşmasının önünü açmışlardır. Sosyal ağlar üzerinden canlı sohbetler düzenleyerek aynı anda çok sayıda kişiye ulaşma imkânını elde etmişlerdir. Bu çalışmada Sözler Köşkü, Hayalhanem, Çay House ve Çınaraltı gruplarının Youtube videoları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the introduction of the Internet and social networks into human life and the widespread use of , while there are some changes in the perceptions of time and space of individuals, it is seen that socialization process has gained a different dimension. It is seen that he individuals getting out of their habits and they relationship with virtual world which new for their so they beginning socialized .Over time, there were many religious communities involved in the virtual world. Some groups benefiting from the unlimited advantage of the Internet and social networks,by establishing religious communities in a virtual environment, it is possible to reach many individuals. These groups which gradually increase their impact, they opened its front the way for the formation of a new group structure. Organizing live chats across social networks, accessing a large number of people at the same time.In this study, the videos of the Sözler Köşkü, Hayalhanem, Çay House and Çınaraltı groups were examined.