Öyküleyici metinlerin 7. sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonuna etkisi
Turkish program teaching 7th grade students to read motivation
  1. Tez No: 543272
  2. Yazar: DİLAN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öyküleyici metin, okuma motivasyonu, Türkçe eğitimi, Narrative texts, reading motivation, Turkish instruction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmada öyküleyici metin türlerinin 7. sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonuna etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında nicel araştırma yöntemleri ve gerçek deneysel desen türlerinden biri olan ön test, son test kontrol gruplu seçkisiz desen kullanılmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu, 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı bahar döneminde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Van ili Özalp ilçesinde bulunan bir kamu okulunda öğretime devam eden 7. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmada Aydemir ve Öztürk (2013) tarafından geliştirilen“Okuma Motivasyonu Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Deney grubuna yönelik eğitim 4 hafta sürmüştür. Bu süre içerisinde deney grubunda bulunan öğrencilere 8 adet öyküleyici metin ile dersler yürütülmüş ve ders içerisinde metinler okutulmuştur. Kontrol grubuna yönelik eğitim kapsamında 4 hafta boyunca, 6 bilgilendirici metin ve 2 şiir okuması yapılmış ve ders ile ilgili öğretim gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde, SPSS 21.0 istatistik programından yararlanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde betimsel istatistiklerden ve çıkarımsal istatistiklerden yararlanılmıştır. Betimsel istatistik verilerinin hesabı için frekans, yüzde, standart sapma, ortalama, çarpılık ve basıklık gibi istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında çıkarımsal istatistikleri uygulamak için parametrik testlerden bağımsız gruplar t testinden ve eşleştirilmiş örneklemler t testinden faydalanılmıştır. Araştırmada; 1. Çalışmanın birinci alt probleminde deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilerin ön-test okuma motivasyon puanları arasında herhangi farklılık bulunamamıştır. 2. Çalışmanın ikinci alt probleminde deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilerin son test okuma motivasyon puanları arasında deney grubu lehine farklılık bulunmuştur. 3. Araştırmanın üçüncü alt probleminde deney grubunda bulunan öğrencilerin ön test-son test okuma motivasyon puanları arasında son test grubu öğrencilerin lehine anlamlı fark bulunmuştur. 4. Araştırmanın dördüncü alt probleminde kontrol grubunda bulunan öğrencilerin ön test-son test okuma motivasyon puanları arasında herhangi farklılık bulunamamıştır. 5. Araştırmanın beşinci alt probleminde deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilerin son test-ön-test okuma motivasyon fark puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Bu araştırmanın sınırlıkları ve elde edilen sonuçlar dikkate alınarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the level of the effect of the narrative text types suggested in the Turkish Teaching Program to the motivation of the 7th grade students to read motivation. The main purpose of the study is to reveal whether the motivation for reading has changed according to the narrative text. In this study, quantitative research methods and Randomized Pretest-Posttest Control Group Design, which is one of the True Experimental Designs, are used. The research group of the research was carried out with the 7th grade students continuing teaching in a public school in the province of Van, which is affiliated to the Ministry of National Education, in the academic year 2016-2017 academic year. Reading Motivation Scale developed by Aydemir and Öztürk (2013) and personal information form were used in the study. The training for the experimental group lasted 4 weeks. During this period, the students in the experimental group carried out lessons with 8 narrative texts. Within the scope of the training for the control group, 6 informative texts and 2 poetry readings were made for 4 weeks and teaching related to the course was realized. In the analysis of the data obtained in the study, SPSS 22.0 statistical program was used. Descriptive statistics and inferential statistics were used in analysing the data. For the calculation of descriptive statistical data, central tendency measures such as frequency, per cent, standard deviation, mode and median were used. Within the scope of the research, parametric tests were used to apply inferential statistics, and independent samples t test and paired samples-t test were used. According to the results obtained from the research, 1. In the first sub-problem of the study, there was no difference between the pre-test reading motivation scores of the students in the experimental and control groups. 2. In the second sub-question of the study, there was a difference between the post-test reading motivation scores of the students in the experimental and control groups in favor of the experimental group. 3. In the third sub-question of the study, there was a significant difference in the pre-test-post-test reading motivation scores of the students in the experimental group in favor of the post-test group students. 4. In the fourth sub-problem of the study, there was no difference between the pre-test-post-test reading motivation scores of the students in the control group. 5. In the fifth sub-question of the study, there was a significant difference between the post-test-pre-test reading motivation difference scores of the students in the experimental and control groups in favor of the experimental group. Some suggestions have been made considering the limitations of this research and the results obtained.