Geleneksel ve internet gazeteciliğinde emeğin dönüşümü
Transformation of labour in traditional and internet journalism
  1. Tez No: 543271
  2. Yazar: MUSA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Emek, Dijital Emek, Gazete, İnternet Gazetesi, Labour, Digital Labour, Newspaper, Internet Newspaper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Doğumu daha çok köyden kente göç dalgasının başladığı Sanayi Devrimi'ne dayandırılan gazetecilik, insanların daha örgütlü bir dünyayı anlamalarına yardımcı olmuştur. İnsanların bu yeni ortamı anlamalarında yardımcı olan gazetecilerin ortaya koyduğu emek ise süreç içerisinde değişmiştir. 2'nci dünya savaşının ardından televizyonların, 1990'larda ise kablosuz internet gazetecilerin ortaya çıkması emeğin değişiminde başat rol oynamıştır. Emek sürecinde yaşanan bu dalgalanmaları anlamamızda özellikle İtalyan Neo Marksistler Negri, Tziana Terranova gibi kuramcılar yardımcı oldu. Zaman içerisinde emeğin nasıl bir görünmez hal aldığını bu kuramcılar üzerinden anlatmaya ve anlamaya çalıştım. Elbette diğer önemli bir nokta ise akıllı telefona sahip bir yurttaşın potansiyel bir gazeteci adayı olması bu mesleği icra eden muhabirlerin, redaktörlerin sınırlarını zorlar hale gelmiştir. Bu değişimi ve dönüşümü Christian Fuchs, Manuel Castells, Vincent Mosco'nun içlerinde olduğu güruhun ifade ettiği dijital emek, Üretketici kavramıyla değerlendirmeye çalıştık. Geleneksel ve Yeni Medyada yaptığımız bu literatür taramasının yanında sahada aktif olarak görev alan muhabir ve editörlerle yaptığımız görüşmelerle tam olarak ne yaşandığını, neler olacağına dair çıkarımlarda bulunduk.
Özet (Çeviri)
Traditional Media and Transformation of Labour in Internet Journalism Journalism, based on the Industrial Revolution, where its birth was mostly driven by the wave of migration from the village to the city, helped people to understand a more organized world. The laborsupplied by journalists, who help people understand this new occasion, has changed in the process. Televisions after the Second World War and emergence of the digital journalists in the 1990s played a dominant role in the change of labor. Especially the theoreticians such as Italian Neo Marxists Negri and Tziana Terranova helped us to understand these fluctuations in the process of labor. I tried to understand and explain through those theoretician show the labor becomes invisible in time. Certainly, another important point is that a citizen with a smart phone is a candidate for a potential journalist, and this has forced to push the boundaries of the redactors, the reporters performing the profession. We have tried to consider this change and transformation with the concepts of Prosumer and the digital labor expressed by the group that Christian Fuchs, Manuel Castells, and Vincent Mosco are involved.In addition tothis literature screening on the Traditional and the New Media, we made inferences on what exactly happened and what may take place in the futureby the help of the interviews carried out with the reporters and editors actively working on the site.