İdiopatik parkinsonlu ve sarkopenili hastalarda solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of pulmonary functions parameters of idiopathic parkinson patiens with sarcopenia
  1. Tez No: 543296
  2. Yazar: EMEL ZAYİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDER OKUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: İskelet kas kitlesi, morbidite, pulmoner disfonksiyon, spirometre, vital kapasite, yaşlanma, Aging, morbidity, pulmoner dysfunction, skeletal muscle mass, spirometer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde yaşlı nüfusun hızlı artışı, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hastalıkların dikkate alınmasını daha önemli hale getirmiştir. Parkinson hastalığı (PH) gibi kronik nörolojik hastalıklarda fiziksel aktivite azlığı ve beslenmenin yetersizliği sonucu sarkopeni görülme riski artmaktadır. PH'de solunum disfonksiyonu morbidite ve mortalite sebepleri arasında yer almaktadır. PH'ye sarkopeninin eşlik etmesi durumunda, solunum kaslarında sarkopeni görüleceğinden dolayı var olan solunum problemleri artacaktır. Sunulan bu çalışmada sarkopeninin idiopatik Parkinson hastalarında solunum fonksiyonlarına etkisini araştırmayı amaç edinmiştir. Bu çalışma PH sarkopeni eşlikli solunum fonksiyonlarının araştırılması açısından ilk olması nedeniyle özgündür. Çalışmada sarkopeni eşlikli PH, sadece PH tanılı hastalardan ve benzer yaş ve cinsiyette bireylerden oluşan üç grup oluşturuldu. Bu gruplara solunum fonksiyon testi yapıldı ve karşılaştırıldı. Sonuçta sarkopenisi olan PH grubunun vital kapasite, zorlu vital kapasite ve birinci saniyedeki zorlu ekspiratuar volüm değerleri, hem sarkopeni olmayan PH grubundan, hem de sağlıklı gruptan anlamlı oranda düşük çıktı (p ˂0.05). Bu sonuçlar, PH sarkopeninin de eşlik etmesi durumunda solunum fonksiyonlarının daha da bozulabileceğini, solunum kaynaklı yaşanan morbidite ve mortalite oranlarında artışa neden olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle PH hastalarında sarkopeninin rutin olarak değerlendirilmesini vurgulamaktayız. Sarkopeni olan hastalara beslenme, solunum egzersizi programı gibi gerekli önlemler alınarak sarkopeninin etkisinin azaltacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the rapid growth of the elderly population, reserch of diseases associated with aging is more important. The risk of sarcopenia increases as a result of lack of physical activity and insufficient nutrition in chronic neurological diseases such as Parkinson's disease (PD). Pulmonary dysfunction is one of the causes of morbidity and mortality in PD. Sarcopenia effect the respiratory muscles. The respiratory problems will increase because of PD accompanied by sarcopenia. In this study, we aimed to investigate the effect of sarcopenia on respiratory function in idiopathic Parkinson patients. This study is unique because it is the first in terms of the investigation of respiratory function on PD with sarcopenia. The study included three groups of patients with PD with sarcopenia and only those with PD and similar age and sex. Pulmonary function tests were performed and compared. Vital capacity, forced vital capacity and forced expiratory volum in first seconds value of PD with sarkopenia were significantly lower than PD without sarcopenia and the healty group (p ˂0.05). These results suggest that respiratory function may be further impaired in patients with PH sarcopenia and may lead to an increase in morbidity and mortality rates. Therefore, we emphasize the routine evaluation of sarcopenia in PD patients. We think that patients with PH with sarcopenia will reduce the effect of sarcopenia by taking necessary precautions such as nutrition, breathing exercise program.