Küçük ve orta ölçekli orman ürünleri sanayi işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının ergonomik açıdan incelenmesi
Examining occupational health and safety studies at small and medium sized forest product industry enterprises from an ergonomic perspective
  1. Tez No: 543439
  2. Yazar: AYŞİN AŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Kazalar, Wood Products, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya Sektörü, Ergonomi, İş sağlığı, İş Güvenliği, İş Kazası, Meslek Hastalığı, Furniture Sector, Ergonomics, Occupational Health, Occupational Safety, Occupational Accident, Occupational Illness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışması, Çanakkale İli'nde (imalat sanayisi içerisinde) yer alan küçük ve orta ölçekli mobilya işletmelerindeki iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının ergonomik açıdan değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma verilerinin elde edilmesinde anket yöntemi uygulanmıştır (280 anket çalışma kapsamına alınmıştır). Veri girişi ve analizi için SPSS istatistiksel 20,0 paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı verilerin sunumunda ortalama, standart sapma, frekans, yüzde, minimum ve maksimum değerleri kullanılmıştır. Bağımlı, bağımsız değişkenlerin tek değişkenli analizinde ki-Kare testi kullanılmıştır. Ergonomik analiz formunun değerlendirilmesi, puan verme yöntemine göre yapılmış ve ortalamaları alınmıştır. Çalışma sonucunda mobilya sektöründe çalışanların mesai bitiş saatlerinin düzensiz ve uzun olduğu, çalışanların kendi mesleklerine yönelik risk ve tehlikeler konusunda yetersiz bilgiye sahip oldukları saptanmıştır. Çalışanların kişisel koruyucu ekipmanlarını düzenli olarak kullanmadıkları, dikkatsizliğin en büyük kaza sebebi olduğu anlaşılmıştır. En fazla kesim işlemi sırasında kaza geçirdikleri belirlenmiştir. Yaş, gelir durumu ve sağlık sorunları ile iş kazası geçirme durumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ergonomik analiz formunda elde edilen sonuçlara göre; kullanılan makinelerin hızlarının, çalışanların çalışma tempolarının altında olduğu, gürültü şiddeti ölçümlerinin kısmen analiz edildiği, aydınlatmada gün ışığı yeterlilik düzeyinin kısmen yeterli olduğu, iklim koşullarının çok soğuk veya çok sıcak etki yaptığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted to evaluate occupational health and safety studies at small and medium sized furniture enterprises in the Province of Çanakkale (within the manufacturing industry) from an ergonomic perspective. The data of the study were obtained using survey method (280 questionnaires were included in the study). SPSS statistical 20.0 packaged software was used for data input and analysis. Descriptive data were presented using mean, standard deviation, frequency, percentage, minimum and maximum values. Chi-square test was used in the univariate analysis of dependent and independent variables. Ergonomic analysis form was evaluated according to the scoring method and their mean scores were taken. As a result of the study, it was determined that furniture sector employees had irregular and longer working hours and they had insufficient knowledge about the risks and hazards concerning their occupation. It was understood that the employees did not use their personal protective equipments regularly and carelessness was the greatest cause of accident. It was determined that they had accidents mainly during the process of cutting. It was determined that there was a significant correlation between age, income status and health problems and the state of having occupational accidents. According to the results obtained from the ergonomic analysis form, it was determined that the speed of machines used was under the work tempo of the employees, noise intensity measurements were analyzed partially, daylight sufficiency level was partially sufficient in lighting, and climatic conditions had a too cold or too hot effect.