Siirt ilinde yetiştirilen farklı üzüm çeşitlerindeki zararlı ve faydalı böcek türleri ve önemli bazı türlerin populasyon değişimleri
Harmful and beneficial insect species and population fluctuations of some important species in different types of grapes growing in Siirt province
  1. Tez No: 543453
  2. Yazar: SUNA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ, zararlı, faydalı böcek, biyolojik mücadele, asma çeşitler, vineyards, pests, beneficial insect, biological control, grape variety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma 2017-2018 yılları arasında Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesi'nde bulunan bağ alanında yetiştiriciliği yapılan 3 farklı üzüm çeşidinde (Perlette, Hönüsü ve Red Globe) bulunan zararlı ve faydalı böcek türleri ve önemli bazı türlerin populasyon değişimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Lepidoptera takımına bağlı 1 tür; Hemiptera takımına bağlı 9 tür; Thysanoptera takımına bağlı 4 tür; Neuroptera takımına bağlı 1 tür; Coleoptera takımına bağlı 4 tür tespit edilmiştir. Toplamda 19 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen bu türlerden 14 tür zararlı, 5 tür ise faydalı türler arasında yer almaktadır. Çalışma boyunca tespit edilen bu türlerin asmanın farklı vejetasyon dönemlerinde ve farklı yoğunluklarda görüldüğü tespit edilmiştir. Türlerin populasyon yoğunluklarının çalışmanın yapıldığı çeşitlere göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Çalışma sonucunda zararlı böcekler tarafından en çok tercih edilen çeşit Hönüsü olmuştur. En az ise Red Globe çeşidi tercih edilmiştir. Doğal düşmanların ise en fazla tercih ettiği çeşidin Red Globe olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda Red Globe çeşidinin diğer çeşitlere oranla zararlılar açısından daha az tercih edildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine pest and beneficial insect species of vineyard using three different grape cultivars (Perlette, Hönüsü, and Red Globe) and population fluctutations of some important species. This study was performed in the vineyard area in Kezer Campus of Siirt University between 2017-2018. As a result of the study, 1 species belonging to Lepidoptera; 9 species belonging to Hemiptera; 4 species belonging to Thysanoptera; 1 species belonging to Neuroptera; and 4 species belonging to Coleoptera were recorded. A total of 19 species were determined. Among these species, 14 species are insect pests and 5 species are beneficial predatory species. The species detected during the study were observed in different vegetation periods and at different densities on the grape. Population densities of the species varied with studied cultivars. As a result of the study, variety of Hönüsü was the most preferred by pest species. Red Globe variety was preferred at least. It has been found that Red Globe variety was the most preferred of natural enemies . As a result of the study, Red Globe cultivar was found to be less preferred for pests compared to other cultivars.