Manevi değerlerin farklılıklar yönetimi üzerindeki etkisi
- Tez No: 543510
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜNER ŞENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: farklılıklar yönetimi ölçeği, manevi değerler ölçeği, hizmet sektörü, demografik değişkenler, Differences Management Scale, scale of spiritual values, service industry, demographic variables
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Manevi Değerlerin Farklılıklar Yönetimi Üzerinde Etkisi olduğu düşüncesiyle yapılan bu çalışmada farklılıklar yönetimi ve manevi değerler arasındaki ilişki anlaşılmaya çalışıl¬mıştır. Globalleşen iş dünyasında farklılıkların bir sorun değil aksine bir zenginlik ve kazanç olduğu düşüncesi yerleşmiştir. Küçük veya büyük ölçekli tüm işletmelerin bu durumdan faydalanma isteği bu konunun araştırılmasını gündeme getirmiştir. Alan yazında“Manevi Değerlerin Farklılıklar Yönetimi Üzerindeki Etkisi”konulu çalışmaların birleşik şekilde yapıldığı görülmemiştir. Yapılan çalışmalarda Farklılıklar Yönetimi farklı değişkenlerle ilişkilendirilmiştir. Bu çalışma hizmet sektörü esas alınarak yapılmıştır. Çalışmada manevi değerler yüksekliğinin farklılıklar yönetimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır.“Manevi Değerlerin Farklılıklar Yönetimi Üzerindeki Etkisini”belirlemek için Likert tipi iki ölçek kullanılmıştır. Çalışma hizmet sektöründe yapılmış olup Manevi Değerler Ölçeği ile Farklılıklar Yönetimi Ölçeği yönetici ve yönetici olmayan pozisyon¬larda görev alan 190 kişiye iletilmiş 170 kişiden eksiksiz şekilde geri dönüş sağlanmıştır. Elde edilen veriler sonucunda bir çok istatistiksel analiz yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda manevi değerler ile farklılıklar yönetimi arasındaki ilişkinin anlamlı bulunmasıyla araştırmanın temel hipotezi doğrulanmıştır. Manevi değerlerdeki artış çalışanların farklılıklar yönetimi algısını olumlu yönde arttırarak sıfır hipotezi reddedilmiş ve alternatif hipotez kabul edilmiştir. İkinci olarak demografik değişkenlerin farklılıklar yönetimi üzerindeki etkisi alanında istatistiksel çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalar neticesinde cinsiyet ve eğitim değişkenlerinde alternatif hipotez kabul edildi. Yaş, statü, yönetici kademesi ve çalışma kıdemi değişkenlerinde H0 hipotezi reddedilmesinde başarı sağlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was done with the belief that spiritual values have an impact on the management of differences, the relationship between diversity management and spiritual values was investigated. In the globalizing business world, differences are not a problem but rather a wealth and a gain. The desire of all small or large enterprises to benefit from this situation has raised the investigation of this issue. In the literature, it was not seen that the studies on The Effect of Spiritual Values on Diversity Management were done in unified manner. Diversity Management has been associated with different variables. This study is based on service industry. In this study, the effect of height of spiritual values on difference management was investigated. Two Likert-type scales were used to determine the“Effect of Spiritual Values on Diversity Management”. The study was carried out in the service industry and full return was provided from 170 individuals who were transferred to 190 persons working in the positions of manager and non-executive positions in the Spiritual Values Scale and the Differences Management Scale. As a result of the data obtained, many statistical analyzes were performed. As a result of the analyzes, the basic hypothesis of the study was confirmed by finding a meaningful relationship between spiritual values and differences management. The increase in spiritual values positively increased the perception of differences management of employees and rejected the null hypothesis and accepted the alternative hypothesis. Secondly, statistical studies have been conducted in the field of effect of demographic variables on difference management. Alternative hypothesis was accepted as a result of gender and education variables. The H0 hypothesis rejection was not successful in age, status, manager level and working seniority variables.