Osmanlı'da askeri eğitim öğretimin eğitim felsefesi akımları bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of military education and training in the Ottoman Empire context of educational philosophy movements
- Tez No: 834045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN IMIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı'da Askeri Eğitim Öğretim, Osmanlı'da Askeri Okullar, Eğitim Felsefesi Akımları, Osmanlı'da Askeri Eğitim ve Öğretiminin Eğitim Felsefesi Akımları İle İlişkisi, Military Education and Training in the Ottoman Empire, Military Schools in the Ottoman Empire, Education Philosophy Movements
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
“Osmanlı'da Askeri Eğitim Öğretimin Eğitim Felsefesi Akımları Bağlamında Değerlendirilmesi”başlıklı bu çalışmada Osmanlı'da askeri eğitim öğretimin hangi eğitim felsefesi akımları ile bağlantılı olabileceği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı Osmanlı'da askeri eğitim öğretimi eğitim felsefesi akımları bağlamında değerlendirip verilen eğitimin felsefi boyutunu incelemektir. Bu incelemenin ilerleyen dönemde konu ile ilgili yapılacak araştırmalara konuya yaklaşma noktasında farklı bir bakış açısı sunacağı, askeri eğitim öğretimin yapılandırılmasında eğitim felsefesi akımlarının önemine dikkat çekerek katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Öncesinde böyle bir çalışmaya rastlanmamış olmasının, araştırmayı alanyazına sağlayacağı katkı açısından da değerli hale getireceği düşünülmektedir. Çalışmada araştırmanın amacı ile uyumlu olarak doküman analizi yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma ile ilgili bulguların elde edilmesinde konuyla ilgili kitap, tez, makale, bildiri, ansiklopedi, elektronik ve dijital yayın gibi kaynakların içerdiği bilgiler dikkate alınmıştır. Nihai durumda elde edilen veriler, araştırmanın amacı ve alt amaçları doğrultusunda belirlenmiş olan tema, kategori ve kodlarla ilişkilendirilerek bir senteze ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde Osmanlı'da askeri eğitim öğretimin daha çok“Daimicilik”ve“Esasicilik”eğitim felsefesi akımları ile ilişkili olabileceği, bunun yanı sıra“İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık”eğitim felsefesi akımlarının özelliklerini de kısmen yansıttığı değerlendirilebilir. Osmanlı'da kuruluş ve yükselme dönemindeki geleneksel askeri okullar ile XVIII. yüzyıldan itibaren açılmaya başlayan ve Batı usulünde eğitim veren modern askeri okullar arasında ders içerikleri, eğitim uygulamaları, temel alınan askeri eğitim doktrini gibi özellikler yönünden belirgin farklılıklar olsa da, bu okulların temel değerler açısından belli bir noktada ortak bir anlayışa da sahip olduğu söylenebilir. Araştırma bulguları dikkate alındığında Osmanlı'nın sahip olduğu temel değerlerin, özellikle de geleneksel askeri okullarda verilen eğitimin niteliği üzerinde etkili olduğunu ifade etmek mümkündür. Bu okullarda (Acemi Oğlanlar Ocağı, Enderun Mektebi vb.) Osmanlı'nın temel değerleri dikkate alınarak kültürel bir aktarım gerçekleştirilmiş, Padişaha yürekten bağlı, Osmanlı'nın fetih anlayışını esas alan bir bakış açısı ön planda olmuştur. Yine bu okullarda harp sanatı ve askerlik becerilerine yönelik Osmanlı'ya özgü askeri bir eğitim verilmiştir. Bu anlayışa göre Osmanlı askeri, Türk töresine, geleneklerine ve Osmanlı'nın manevi değerlerine uygun yaşamalıdır. Bu sistem XVII. yüzyıla kadar başarılı olmuştur. Sonraki süreçte ise savaşlarda alınan yenilgiler, yeniçerilerin kontrol edilemeyen başıbozukluğu, Avrupa ordularının bilimsel ve teknolojik gelişimi ve Osmanlı Ordusu'nun bu gelişimin gerisinde kalması gibi nedenlerden dolayı Osmanlı yönetimi, ordu ve askeri eğitim öncelikli olmak üzere bir takım reform girişimlerine başlamıştır. Bu doğrultuda XVIII. yüzyıldan itibaren Avrupa'daki örnekler dikkate alınarak Batı usulünde eğitim veren modern askeri okullar açılmaya başlamıştır. Bu okulların geleneksel askeri okullardan başlıca farkı, daha sistemli, profesyonel ve formal eğitimi temel alan bir işleyişe sahip olmaları, ders programlarında ağırlıklı olarak pozitif bilimlere yer verilmesi, değişen savaş stratejisi ve Avrupa askeri doktrinini temel almalarıdır. Ayrıca bu okullarda Osmanlı'nın temel değerleri yetiştirilmek istenen asker modeli üzerindeki etkisini sürdürmüştür. Hem geleneksel hem de modern olarak kabul edilen askeri okullarda Osmanlı kültür ve değerlerinin öğrenciler tarafından içselleştirilmesinin dikkate alınması, bu doğrultuda milli ve manevi değerlere sahip askerler yetiştirme amacı, Daimici ve Esasici eğitim felsefesi akımlarının bu yöndeki düşünceleri ile örtüşmektedir. Bunun yanında askeri okullarda sıkı disiplin, öğrenmeye zorlama, öğretmen otoritesi ve anlatım, ezber, alıştırma, tekrar gibi doğrudan öğretim yöntemlerinin kullanılması Daimicilik ve Esasicilik eğitim felsefesi akımları ile uyumlu olan unsurlar olarak kabul edilebilir. XVIII. yüzyıldan itibaren açılmaya başlayan Batı tarzındaki askeri okul programlarında pozitif bilimleri temel alan akademik disiplinlere yer verilmesi Esasicilik, belli yönlerden de Daimicilik, İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi akımları ile ilişkilendirilebilecek bir uygulama olarak kabul edilebilir. Askeri öğrencilerin uygulamalı dersler noktasında gerçek yaşam koşulları içerisinde yaparak yaşayarak öğrenmeleri, öğrenci seçiminde yetenek ve ilgilerinin dikkate alınması, özelde Enderun Mektebi'nde öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre bir eğitim almaları, geleneksel askeri okullarda aynı zamanda sivil hayatta kullanılabilecek mesleki bir eğitim verilmesi gibi unsurlar belli yönlerden İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi akımları ile ilişkili olarak ifade edilebilir. Osmanlı'da eğitimde Batılılaşma ve modernleşmenin ilk olarak askeri eğitim kurumlarında başlaması, buradaki dönüşümün Osmanlı toplumunu ve diğer kurumları etkilemesi, bu okulların reformların merkezi olup toplumun diğer alanlarına yayılması Yeniden Kurmacılık eğitim felsefesi akımı ile dolaylı yönden uyumlu olarak kabul edilebilir. Nihai durumda bu çalışmada Osmanlı'da askeri eğitim öğretimin ağırlıklı olarak Daimicilik ve Esasicilik eğitim felsefesi akımları ile bağlantılı olduğu değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The study titled“Evaluation of Military Education and Training in the Ottoman Empire in the Context of Educational Philosophy Movements”aims to examine the connection between military education and training in the Ottoman Empire and educational philosophy movements. The study analyzes the philosophical dimension of the education provided in the Ottoman military education and training system. It is expected that this examination will provide a different perspective for future research on the subject and contribute to the importance of educational philosophy movements in structuring military education and training. The study utilizes document analysis as the research method and considers various sources such as books, theses, articles, papers, encyclopedias, electronic and digital publications to obtain relevant findings. The final data obtained is synthesized by associating them with the themes, categories, and codes determined in line with the aim and sub-objectives of the research. Based on the findings of the research, it can be evaluated that military education and training in the Ottoman Empire are mainly associated with the educational philosophy movements of“ Perennialisim”and“Essentialism”. Additionally, the characteristics of the educational philosophy movements of“Progressivism”and“Reconstructivism”are partially reflected in the Ottoman military education and training. Although there are significant differences in terms of course content, educational practices, and the underlying military education doctrine between traditional military schools in the early period of the Ottoman Empire and modern military schools that started to open from the 18th century and provided education in the Western style, there is a common understanding in terms of fundamental values. The research findings suggest that the fundamental values of the Ottoman Empire, especially the quality of education provided in traditional military schools, have a significant influence. These schools (such as Academy for Novice Boys, Enderun School, etc.) aimed to transmit the cultural values of the Ottoman Empire, foster a deep loyalty to the Sultan, and prioritize the Ottoman conquest perspective. Moreover, they provided military education specific to the Ottoman Empire's art of war and military skills. According to this approach, Ottoman soldiers were expected to live in accordance with Turkish customs, traditions, and spiritual values. This system was successful until the 17th century. However, due to reasons such as defeats in wars, uncontrollable disorder among the Janissaries, the scientific and technological advancement of European armies, and the Ottoman Army lagging behind in this development, the Ottoman administration initiated a series of reform attempts, with a priority on the army and military education. In this regard, modern military schools were opened from the 18th century, taking examples from Europe. The main difference of these schools from traditional military schools was that they had a more systematic, professional, and formal approach to education, emphasized positive sciences in their curriculum, and based their strategies on changing warfare and European military doctrines. Additionally, these schools continued to have an influence on the desired model of soldiers who would embody the fundamental values of the Ottoman Empire. Both traditional and modern military schools emphasized the importance of internalizing Ottoman culture and values among students, aiming to raise soldiers with national and spiritual values, which aligns with the ideas of the Perennialisim and Essentialism educational philosophy movements. Furthermore, the use of strict discipline, coercion in learning, teacher authority and lecture-based teaching, memorization, exercises, and repetition in military schools can be considered as elements compatible with the Perennialisim and Essentialism educational philosophy movements. The inclusion of academic disciplines based on positive sciences in the Western-style military school programs starting from the 18th century can be associated with the Essentialism educational philosophy movement and, to some extent, the Perennialisim, Progressivism, and Reconstructivism educational philosophy movements. The emphasis on practical lessons for military students to learn by doing and experiencing real-life conditions, considering students' abilities and interests in the selection process, and providing education tailored to their interests and abilities, as seen especially in the Enderun School, can be related to the Progressivism and Reconstructivism educational philosophy movements. The fact that the Westernization and modernization in education in the Ottoman Empire started with military education institutions, and the transformation in these institutions influenced the Ottoman society and other institutions, making these schools the center of reforms that spread to other areas of society, can be partially evaluated in line with the Reconstructivism educational philosophy. In conclusion, this study suggests that military education and training in the Ottoman Empire are primarily associated with the educational philosophy movements of Perennialisim and Essentialism.