Çocukluk dönemi anksiyete bozuklukları ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki
Association of childhood anxiety disorder and quality of life
  1. Tez No: 543542
  2. Yazar: ÖZLEM BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: anksiyete bozukluğu, yaşam kalitesi, çocuklar, anxiety disorder, quality of life, children
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada, anksiyete bozukluğu olan çocuklar ile sağlıklı kontrol grubunun yaşam kalitesinin karşılaştırılması ve yaşam kalitesi ile klinik özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, 48 anksiyete bozukluğu olan çocuk (8 - 17 yaş aralığı), ebeveynleri ve kontrol grubu dahil edilmiştir. Katılımcılara, Okul Çağı Çocuklar İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi - Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu - Türkçe Uyarlaması (ÇDŞG-ŞY-T) uygulanmıştır. Çocukların anksiyete ve depresyon belirtileri, Çocuklarda Ansiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş (ÇADÖ-Y) ile değerlendirilmiştir. Dikkat-eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB), karşıt olma karşı gelme bozukluğu (KOKB) ve davranım bozukluğu (DB) şiddetini değerlendirmek için Turgay-DSM-IV'e Dayalı Çocuk ve Ergenlerde Davranım Bozuklukları İçin Tarama ve Derecelendirme Ölçeği (T-DSM-IV-Ö) kullanılmıştır. Çocukların yaşam kalitesi, Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇYKÖ) ebeveyn ve çocuk formu ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Anksiyete bozukluğu grubunda kontrol grubuna göre yaşam kalitesi skorlarının daha düşük olduğu ve bu bulgunun eşlik eden psikiyatrik bozukluklar kontrol edildiğinde de devam ettiği saptanmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analiz sonucuna göre anksiyete bozukluğu olan olgularda yaşam kalitesi üzerine depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve dikkat eksikliği belirtilerinin diğer faktörlerden bağımsız olarak olumsuz etkisi bulunduğu gösterilmiştir Sonuç: Anksiyete bozukluğu tanılı çocuklarda yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Bu olgularda depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve dikkat eksikliği belirti şiddeti yaşam kalitesindeki bozulmada belirleyici rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare children with anxiety disorder and healthy controls with regard to quality of life and to investigate the association between quality of life and clinical characteristics. Method: Forty-eight children with anxiety disorder (8 to 17 years old), their parents and a control group (n = 46) participated in this study. Participants evaluated with Schedule for Afective Disorders and Schizophreia for School Aged Children – Present and Lifetime Version (K-SADS-PL). The depression and anxiety symptoms of the children were assessed using the Revised Child Anxiety and Depression Scale – Child Version (RCADS-CV). The severities of the attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), oppositional defiant disorder (ODD), and conduct disorder (CD) symptoms were assessed via the mother-rated Turgay DSM-IV-Based Child and Adolescent Behavioral Disorders Screening and Rating Scale (T-DSM-IV-S). Child-reported and parent-reported Pediatric Quality of Life Inventories were used to evaluate the HRQLs of the children. Results: Results indicated that participants diagnosed with anxiety disorders reported lower quality of life than did control grup even if controlled for comorbid disorders. According to the stepwise regression analysis, depression symptoms, generalized anxiety disorder symptoms and attention deficits were the independent variable associated with a poorer quality of life. Conclusion: Children with anxiety disorder have substantial impairment in their quality of life. Depression symptoms, generalized anxiety disorder symptoms and attention deficits predicted impaired quality of life in patient with anxiety disorder.