Sporun sosyalleşme sürecindeki rolü (Antalya Büyükşehir Belediyesi Okullar ligi örneği)
The role of sport in the socialization process (Antalya Metropolitan Municipality School League example)
- Tez No: 543609
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Socialization, Sport, Student
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul ve lise öğrencilerinin sosyalleşmesinde sporun etkileri, öğrencilerin spor The Role Of Sport In The Socialization Process (Antalya Metropolitan Municipality School League Example) ile sosyalleşme sürecinde meydana gelen değişimin ortaya çıkarılması, spor ve spor aktivitelerinin öğrencilerin sosyalleşmesi üzerindeki etkisinin olup olmadığı oluşturmaktadır. Bu çalışma, ortaokul ve lise öğrencilerinin sosyalleşmesinde sporun rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Antalya Büyükşehir Belediyesi Okullar Ligine katılan toplam 705 ortaokul ve lise öğrencisi katılmıştır. Araştırmamızın evrenini Antalya Büyükşehir Belediyesi Okullar Ligine katılan Ortaokul ve Liseler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden tesadüfî örneklem yöntemiyle seçilen Antalya Büyükşehir Belediyesi Okullar Ligine katılan Ortaokul ve Liseler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu oluşturan 2017-2018 sezonunda Antalya Büyükşehir Belediyesi Okullar Ligine katılan toplam 6750 sporcu ortaokul ve lise öğrencisinden 705 sporcu öğrenciye uygulanmıştır. Çalışma iki bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde spor ve sosyalleşme kavramı ile ilgili literatür taramaları yapılmıştır. İkinci bölümde ise Şahan tarafından geliştirilen ''Sporda Sosyalleşme Ölçeği'' kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 25.0 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, ki kare ve t - testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the effects of sports in the socialization of secondary and high school students as well as the changes that appear during the socializing process of the students doing sports facilities and lastly if sports has an effect in students' socialization or not. This study has been done to examine the role of the sports in socialization of the students at secondary or high school level.705 secondary and high school students having participated Antalya Metropolitan Municipality schools league have participated in this research. The universe of our research consists of the secondary schools and high schools participating in the Antalya Metropolitan Municipality Schools League. The samplings of this research are secondary and high schools chosen randomly from Antalya Metropolitan Municipality schools league. It has been applied to 705 students who form the sampling group, among total 6750 students having participated Antalya Metropolitan Municipality schools league. The study is composed of two parts. In the fırst part, literature search on the concept of sports and socialization was made.In the second part, 'The socialization in sports scale' developed by Şahan was used. The data obtained has been evaluated ın IBM SPSS 25.0 program. Frequency, percentage, arithmetic mean, standart deviation, chi-square, and t- test were used to analyze the data. The significance level of the statistical analyzes was accepted as P> 0.05. At the end of the research, it has been observed that sport has a positive effect on the socialization of individuals. This research is important in terms of providing a resource for sports managers, local governments, physical education teachers, and coaches; reflecting the people's viewpoints on sports, social and cultural value judgements in our country, and it is also important to guide the institutions and organizations that will bring service in the field of sports in our country.