Çocukluk çağı plevral efüzyon nedenleri, klinik bulguları ve yönetimi; retrospektif bir analiz
Childhood pleural effusions, clinical findings and management; a retrospective analysis
- Tez No: 543616
- Danışmanlar: DOÇ. HALİL İBRAHİM YAKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Chest Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik plevral efüzyon, parapnömonik, ampiyem, Pediatric pleural effusion, parapneumonic, empyema
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematolojik Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Plevral efüzyon çocukluk çağında sıktır ve en sık nedeni pnömonilerdir. Çalışmadaki amacımız 6 yıllık süreçte plevral efüzyon tanısı alan hastaların etyolojik sınıflamasını yapmak ve yıllar içerisinde değişen parapnömonik efüzyonların dinamiğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2012-Aralık 2017 tarihleri arasında plevral efüzyon tanısı ile çocuk servislerinde takip edilen 0-18 yaş arası 135 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik, anamnez, fizik muayene, laboratuvar, görüntüleme, tedavi bilgileri 'SPPS for Windows 17.0' prorgramı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Plevral efüzyon tanılı 135 hastanın 74'ü (%54,8) erkek 61'i (%45,2) kız hastadan oluşmaktaydı. Hastaların ortalama yaşı 8,4±5,3 saptandı. Hastaların 78'i (%57,8) parapnömonik efüzyon, 14'ü (% 10,4) sepsis, 10'u (%7,4) romatolojik hastalık tanısı aldı. Hastaların yarısından fazlasında (%59,2) kronik hastalık tespit edildi. Bu hastalıklar içerisinde en sık nörolojik hastalıkların olduğu saptandı (%17,5). Verisine ulaşılabilen 127 hastanın 94'üne (% 74) torasentez yapılmıştı; 70'ine (%55,5) göğüs tüpü takılmıştı. Parapnömonik efüzyon tanısı alan hastaların 42'si (%53,8) basit parapnömonik efüzyon, 36'sı (%46,2) komplike parapnönomik efüzyon (ampiyem) tanısı aldı. En çok izole edilen etken Streptococcus pneumoniae olarak saptandı. Ampiyem tedavisinde en çok fibrinolitik tedavinin tercih edildiği görüldü. Plevra sıvısında 'pH ≤7,1' ve 'LDH ≥1000' saptanması ampiyem tanılı hastalarda basit parapnömonik efüzyon tanılı hastalara göre anlamlı bulundu (sırasıyla p:0,003 ve p:0,001). Konjuge pnömokok aşısının yapılmasıyla basit parapnömonik efüzyon ve ampiyem gelişimi arasında ilişki saptanmadı (p:0,556). Plevral efüzyon tanısı ile takip edilen hastaların 12'si (%8,9) vefat etmişti. Sonuç: Hastaların yarısından fazlası parapnömonik efüzyon tanısı almıştı. Ampiyem sayısında son üç yılda artış görülmektedir. Bu durum aşılama ile önüne geçilemeyen invaziv suşların varlığını düşündürmektedir. Erken evrede tanı ve tedaviye yönelik daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Pleural effusion is common in childhood and pneumonia is the most common cause. The aim of this study was to evaluate the etiology of pleural effusion patients and to evaluate the dynamics of the parapneumonic effusions that changed over the years. Material and Methods: Between January 2012 and December 2017, 135 patients aged 0-18 years who were diagnosed with pleural effusion were evaluated retrospectively. Demographic, history, physical examination, laboratory, imaging, treatment information of the patients were analyzedusing the SPSS for Windows 17.0 program. Result: Of 135 patients with pleural effusion, 74 (54,8%) were male and 61 (45,2%) were female. The mean age of the patients was 8,4±5,3 (57,8%) patients had parapneumonic effusion, 14 (10,4%) had sepsis and 10 (7,4%) had rheumatologic disease. More than half of the patients (59,2%) had chronic disease. Among these diseases, the most common neurological diseases were found (17,5%). Of the 127 patients whose data could be accessed, 94 (74%) were performed thoracentesis;70 (55,5%) chest tube was inserted. Of the patients diagnosed with parapneumonic effusion, 42 (53,8%) were diagnosed with simple parapneumonic effusion and 36 (46,2%) were diagnosed with complicated parapneumonic effusion (empyema). The most commonly isolated agent was Streptococcus pneumoniae. Fibrinolytic therapy was the most preferred treatment for empyema. Detection of 'pH ≤ 7,1' and 'LDH ≥ 1000' in pleural fluid was found to be significant in patients with empyema compared to patients with simple parapneumonic effusion, respectively (p:0.003) and (p:0.001). There was no correlation between conjugated pneumococcal vaccination and simple parapneumonic effusion and empyema development (p: 0.556). Twelve (8,9%) of the patients who were followed up with the diagnosis of pleural effusion died. Conclusion: More than half of the patients were diagnosed with parapneumonic effusion. The number of empyema has increased in the last three years. This suggests the presence of invasive strains which cannot be prevented by vaccination. Further studies are needed for diagnosis and treatment in early stage.