Farklı branşlardaki sporcularda antropometrik özelliklerin denge performansı ile ilişkisinin incelenmesi
The study of the relation between anthropometric specialityand balance performance of the different branch supporters
  1. Tez No: 543615
  2. Yazar: ÇAĞLA ÇATAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Dinamik denge, Statik denge, Anthropometry, Dynamic Balance, Static Balance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı oyun yapısına sahip sporcuların antropometrik özelliklerinin, denge performansı ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya düzenli olarak futbol (n=25), voleybol (n=25) ve judo (n=25) sporu yapan toplam 75 kişi katılmıştır. Antropometrik özelliklerin belirlenmesine yönelik, antropometrik set kullanılarak bacak boyu, oturma yüksekliği, uyluk uzunluğu, ayak boyu, ayak bileği genişliği, omuz-dirsek uzunluğu, önkol uzunluğu, omuz genişliği, omuz çevresi, uyluk çevresi, bel çevresi ve kalça çevresi olmak üzere toplam 12 bölgeden ölçüm alınmıştır. Çevre ölçümleri vücudun veya parçalarının uzun eksenine dik açılar alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda; futbol, voleybol ve judocuların antropometrik özellikleri incelendiğinde gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Voleybolcuların oturma yüksekliği judoculardan anlamlı düzeyde farklıdır (p0.05). Araştırma sonucunda, sporcular arasında branş bazında antropometrik temel farklılıkların bulunduğu bu farklılıkların da denge performansına etki ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relation between the anthropometric speciality and balance performance of the sporters who have different play structure. This study includes the sporters who play football (n=25), volleyball (n=25) and judo (n=25) regularly. In order to specify the anthropometric speciality, measurement was taken from totally 12 sections like the length of legs, the height of sitting, the length of femur, the size of foot, the width of ankle, thelength of shoulder and elbow, the length of fore arm, the width of shoulder, the circles of shoulder, the circles of femur, the circles of waist and the circles of hip. The circles measurement was taken by the right angle to the parts of the body or the length. When the results are examined, it is found that the sitting length of the volleyball players are meaningfully different from the judoist (p0.05). At the end of the study it can be said that there is a basic anthropometric difference between sporters and these differences affect the balance performance.