Sporun orta öğretim öğrencilerinin bedensel/kinestetik zeka ve sosyal beceri düzeyine etkisi
The effects of sport on physical / kinesthetic intelligence and social skill level of secondary school students
  1. Tez No: 543694
  2. Yazar: YUSUF BAHADIR ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHİBE AKANDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kinestetik zeka, sosyal beceri, spor, Kinesthetic intelligence, social skills, sport
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, sporun orta öğretim öğrencilerinin bedensel kinestetik zeka ve sosyal beceri düzeyine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, Çumra Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve Özel Mehmet Çiftçi Temel Liselerinde Öğrenim Gören 187 öğrenci (uygulama grubu n: 97, kontrol grubu n: 90) katılmıştır. Araştırmada, veri toplamak amacıyla; Saban (2002) tarafından Türkçeye uyarlanan Çoklu Zeka Envanteri Bedensel/Kinestetik Zeka Boyutu: envanteri, Matson, Rotatory ve Hessel tarafından 1983 yılında geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Bacanlı ve Erdoğan (2003) tarafından yapılan Çocuklarda Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği ve katılımcıların bazı kişisel bilgilerine ulaşabilmek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. İstatistiki analiz olarak, ölçeklerin güvenirliği Cronbach alpha katsayısı ile hesaplanmış, dağılımların normal dağılıp dağılmadığını test etmek amacıyla Kolmogorov Smirnov testi kullanılmış, bağımlı değişkenlere ilişkin ön test ve son testler puanlar arasında farklılık olup olmadığı test etmek anacıyla Bağımlı Gruplar t Testinden yaralanılmış; bağımsız değişkenler ile sosyal beceri ölçeği ve bedensel/kinestetik zeka boyutu'ndan elde edilen puanlar arasında ilişki olup olmadığı için Bağımsız Gruplar t Test ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmış, Tek Yönlü Varyans Analizine göre gruplar arasında gözlenen anlamlı farkın hangi gruplar arasında olduğunu tespit etmek için Tukey testi ardından değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Korelasyon Analizi yapılmıştır. Sonuç olarak; 8 hafta düzenli spor yaptırdığımız deney grubunu oluşturan lise öğrencilerinin sosyal beceri düzeyleri ve bedensel/kinestetik zekâ düzeylerinde olumlu yönde artış görülmüştür. Ayrıca cinsiyet açısından baktığımızda Kadınların sosyal beceri puan ortlamaları erkeklere oranla daha yüksek çıkarken, erkeklerin bedensel/kinestetik zeka puan ortlamaları kadınlara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effects of sport on physical kinesthetic intelligence and social ability levels of secondary school students. 187 students (experimental group n=97, control group n=90) who study in Çumra Cumhuriyet Anatolian High School and Özel Mehmet Çiftçi Basic High School participated in the research. In this research in order to collect data,“Multiple Intelligence Inventory Physical / Kinesthetic Intelligence Dimension”which was adapted to Turkish by Saban (2002);“Matson Evaluation of Social Skills with Youngsters (MESSY)”which was developed by Matson, Rotatory and Hessel in 1983 and adapted to the Turkisch by Bacanlı and Erdoğan (2003);“Personal Information Form”prepared by the researcher to reach some personal information of the participants were used. As a statistical analysis, the reliability of the scales were calculated by the Cronbach alpha coefficient; Kolmogorov Smirnov test were used to test whether the distributions were normally distributed; Paired-Samples T-Test was utilized to test whether there is any difference between pre-test and post-test scores of dependent variables, Independent-Samples T Test and One-Way Anova were used to determine whether there was a relationship between independent variables and social skills scale and scores obtained from the physical / kinesthetic intelligence dimension, the Tukey test was used to determine which groups were significant differences among the groups according to One-Way Anova analysis, Correlation Analysis was performed to determine the relationships between variables. As a result; the social skills level and physical / kinesthetic intelligence levels of the high school students who constituted the 8 week regular sports group showed a positive increase. Moreover, when gender-wise, women's social skill point scores were higher than males, while males' body / kinesthetic intelligence score scores were higher than females.