Computerization of a classical scintillation gamma-ray spectrometer
  1. Tez No: 5437
  2. Yazar: FARSHİD MANOOCHEHRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. ESEN ÖZSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gama-Işını Spektroskopisi, Spectrometreler, Bilgisayar Ara Birimleri, Veri Aktarımı. -iv, Gamma-Ray Spectroscopy, Spectrometers, Computer Interfaces, Data Transmission 111
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
KLASÎK SİNTÎLASYON GAMA-IŞIN SPEKTROMETRESÎNÎN BİLGİSAYARA BA?LANMASI MANOOCHEHRI, Farahid Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Nükleer Mühendislik Programı, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. F. Esen ÖZ SAN 72 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada klasik sintilasyon tipi bir gama-ışmı spektrometresi, IBM PC uyumlu bir bilgisayara bağlanmıştır. Çok kanallı çözümleyicide toplanan verilerin bilgisayara aktarımı için bir ara-birim ile gerekli bilgisayar programı geliştirilmiştir. Spektral verilerin şeklinin gösterimi, COVELL metodu kullanılarak spektral tepe analizi yapılması, verilerin disk kütüklerinde saklanması gibi yardımcı işleri yapabilecek programlar yazılmıştır. Ayrıca, kullanıcının spektrometreyi yarı-otomatik olarak ayarlayabilmesi için yalnız çalışabilen bir program geliştirilmiştir. Bu programda, Lineer Olmayan En Küçük Kare metodu kullanılıp basit bir tepe tanımlama programı eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPUTERIZATION OF A CLASSICAL SCINTILLATION GAMMA-RAY SPECTROMETER MANOOCHEHRI, Farshid Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering Nuclear Engineering Program, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. F. Esen ÖZ SAN 72 Pages, February 1989 ABSTRACT In this study, a classical scintillation gamma-ray spectrometer is updated using an IBM PC compatible computer. An interface card and its control program was developed to transfer the spectral data already stored in the multi-channel analyzer to the PC. Supplementary programs were developed to perform various operations such as displaying a plot of spectral data, spectral peak analysis using COVELL method, and storage of data in disk files. In addition, a stand-alone computer routine was written to enable the user to calibrate the spectrometer semi-automatical ly. In this routine, Non-Linear Least-Squares curve fitting method is applied and a simple peak identification program is incorporated.