Güzel sanatlar liselerinde bağlama eğitimi ve öğretiminde karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri
Solution offers for experienced in bağlama lectures for the students of fine arts high schools
  1. Tez No: 543719
  2. Yazar: SERDAR ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Lisesi, Bağlama, Bağlama Eğitimi, Fine Arts High Schools, Bağlama, Bağlama Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, Güzel Sanatlar Liselerinde okutulmakta olan bağlama dersinde, öğrencilerin karşılaştıkları problemler tespit edilerek, bu problemlere ilişkin öneriler sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma, durum tespitine yönelik tarama modelini esas alan betimsel bir araştırma olup, kaynak tarama ve anket uygulama yöntemleriyle hazırlanmıştır. Anketlerle ulaşılan veriler frekans ve yüzde tablolarına dönüştürülmüştür. Araştırmanın evrenini, Güzel Sanatlar Liselerinde bağlama eğitimi veren müzik bölümü öğretmenleri, örneklemini ise Türkiye'nin farklı yerlerinden seçilen Güzel Sanatlar Liselerinde görevli 12 farklı bağlama öğretmeni oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Güzel Sanatlar Liseleri bağlama öğrencilerinin, müziksel, fiziksel, kişisel niteliklerinin önemi, bağlama öğrencilerinde bulunması gereken ilk öğrenme basamaklarının önemi, bağlama dersinin işleyişindeki etkenlerin önemi, bağlama öğretmeninin uygulayacağı ve bağlama öğrencilerinin izleyeceği çalışma yöntemleri tespit edilip, bağlama öğrencilerinin karşılaştığı problemlere çözüm önerileri geliştirilmiştir. Güzel Sanatlar Liselerinde bağlama öğrencileri için ton ve tonlama (entonasyon) kavramının, fiziğe uygun bir bağlama seçiminin, çalgı toplulukları dersinin bağlama eğitimine katkısının, bağlama öğrencilerinin eseri bölümlere ayırarak çalışmasının önemli olduğu ve bağlama dersine ayrılan ders saati sayısının yetersiz olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to find the problems which are experienced in Bağlama lectures for the students of Fine Arts High Schools, are defined and offering suggestions for these difficulties. The study is based on scanning for status determination and it is a descriptive research, are prepared by the method of literature review and carry out a poll. Data of the Poll was converted to Frequency and percentage spreadsheet.The research population are 12 music teachers who teach Bağlama in Fine Art High School Department of Music and their exemplification are elected varied regions in Turkey, a total of twelve teachers. In this study, the importance of musical, physical and personal qualities of Bağlama students of Fine Arts High Schools, the importance of first learning step of Bağlama students, the importance of factors of studying the lectures, the methods followed by the students of Bağlama students are detected and it is developed solutions all the problems of Bağlama students. The concept that tone and intonations for suitable bağlama to the students physicals and conurbations to the musical ensembles for bağlama lectures and importance of palying bağlama with dividing parts of the piece and the hours of lessons for baglama are insufficient in Bağlama Lectures For The Students Of Fine Arts High Schools.