Erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkek HIV pozitif yeni tanı alan hastalarda epidemiyolojik veriler, risk faktörleri ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi
Assessment of epidemiological data, risk factors and laboratory findings in newly diagnosed HIV-positive men who have sex with men
  1. Tez No: 543760
  2. Yazar: SÜLEYMAN PELİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AĞAÇFİDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV, riskli davranışlar, viral yük, CD4, sifiliz, HIV, risky behaviors, viral load, CD4, syphilis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
HIV/AIDS tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Çalışmamızda yeni tanı alan HIV pozitif erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkek (ECE) lerde çeşitli riskli cinsel davranış faktörlerinin belirlenmesi, bu faktörlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin tespit edilmesi, tanıdan itibaren 12 aylık tedavi sürecinde hastaların viral yük, CD4 sayısı ve sifiliz testlerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 15 Kasım 2016- 15 Kasım 2017 tarihleri arasında hastanemize başvuran 21- 58 yaş arasında HIV-pozitif yeni tanı alan, erkeklerle cinsel ilişkiye giren 46 erkek hasta dahil edilmiştir. Hastalara riskli davranış değerlendirme anketi uygulanmış; viral yük, CD4+ lenfosit sayısı ve sifiliz testleri eş zamanlı olarak çalışılmıştır. Çalışmamızda hastaların yarısına yakınının tanı öncesi son 6 ayda dörtten fazla cinsel partneri olduğu ve yaklaşık %70'inin kondomsuz alıcı anal cinsel ilişkide bulunduğu tespit edilmiştir. Hastaların 1/3'ünden fazlasının intravenöz yol dışı kimyasal-uyuşturucu madde kullandıkları ve madde kullanan kişilerin istatistiksel anlamlı olarak yaşlarının küçük ve son altı aydaki cinsel partner sayılarının istatistiksel anlamlı olarak yüksek olduğu bulunmuştur. Hastaların eğitim seviyelerinin yükselmesiyle HIV bulaş yolları hakkında bilgi sahibi olmaları istatistiksel olarak ilişkili bulunmuştur. Çalışmamızda tespit ettiğimiz HIV ve sifiliz ko-enfeksiyon sıklığı HIV enfeksiyon tanısı alan ECE'lerde sık ve düzenli olarak sifiliz enfeksiyon takibinin yapılmasının önemini ortaya koymuştur. Türkiye'de HIV enfeksiyonu için risk faktörlerinin araştırıldığı yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
HIV / AIDS continues to be one of the most important health issue in Turkey as well as all over the world. It was aimed to determine various behavioral risk factors in newly diagnosed HIV-positive men who have sex with men (MSM) and to analyze the viral load, CD4 count and syphilis tests of patients during the 12-month treatment period. Forty-six MSM who recently diagnosed with HIV between the ages of 21 and 58 and applied to our hospital between November 15, 2016 and November 15, 2017 were included in our study. The behavior assessment questionnaire was administered to the patients. The viral load CD4+ lymphocyte count and syphilis tests were performed simultaneously. In our study, it was determined that near to half of the patients had more than four sexual partners in the last 6 months before diagnosis and about 70% of the patients had anal sex without condom. It was found that more than 1/3 of the patients use chemical-drugs and that substance users were significantly older and had a higher number of sexual partners in the last six months. The increase in the level of education of the patients was related to having information about HIV transmission routes significantly. The incidence of HIV and syphilis co-infection in our study indicates the importance of frequent and regular follow-up of syphilis infection in MSM patients who are diagnosed with HIV infection. There is a need for further studies to investigate the risk factors for HIV infection in Turkey.