Yeni tanı hıv hastalarında subtiplere ve immün belirteçlere göre direnç profili
Analysis of resistance profiles in relation to subtypes and immune markers in newly diagnosed hiv patients
- Tez No: 909464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV-1 alt tipleri, Antiretroviral ilaç direnci, İntegraz inhibitörleri, Revers transkriptaz inhibitörleri, Proteaz inhibitörleri, Yeni nesil dizileme, HIV-1 subtypes, antiretroviral drug resistance, integrase inhibitors, reverse transcriptase inhibitors, protease inhibitors, next-generation sequencing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: İnsan İmmünyetmezlik Virüsü (HIV) enfeksiyonu, erken tanı ve tedavi yapılmadığı durumda Edinilmiş İmmün Yetmezlik Sendromuna (AIDS) ilerleyen ve günümüzde halen önemli bir küresel sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. HIV'in değişken yapısı ve artan direnç paterni, tedavi seçiminde belirleyici rol oynamaktadır. Bu çalışmada, yeni tanılı tedavi almamış HIV pozitif bireylerin antiretroviral direnç özellikleri, viral genetik çeşitliliği ve immün sistem parametrelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2023-Ocak 2024 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran, yeni tanı almış ve antiretroviral tedaviye başlanmamış 64 HIV pozitif hastanın örneklerinde, Vela Diagnostics Sentosa SQ HIV-1 Genotipleme sistemi kullanılarak yeni nesil dizileme yöntemi ile belirlenmiş olan HIV-1 alt tipleri ve ilaç direnci profilleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Stanford Üniversitesi HIV-1 ilaç direnci veri tabanında direnç mutasyonları ve alt tip paternleri analiz edilmiştir. CD4+ T lenfosit sayısının belirlenmesinde BD FACSLyric akım sitometri sistemi, HIV RNA viral yük ölçümünde ise Cobas 6800 cihazı kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik özellikleri (yaş ve cinsiyet) ve HIV enfeksiyonunun olası bulaş yolları kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Demografik veriler incelendiğinde katılımcıların %95,3'ünün erkek olduğu ve medyan hasta yaşının 33 (25-40) olduğu belirlenmiştir. Bulaş yolları değerlendirildiğinde erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkekler oranı %50 ile ilk sırada yer almıştır. Değerlendirilen hastaların yarısından fazlasında (%57,8) CD4+ T lenfosit sayısının 350 hücre/mm³'ün altında olduğu belirlenmiş olup, büyük çoğunluğunda (%62,5) HIV RNA viral yük düzeyi 100000 kopya/mL'nin üzerinde saptanmıştır. Yapılan analizlerde B alt tipi (%49,1) predominant olarak saptanmış, bunu sırasıyla B+CRF02_AG (%14,5), A1 ve F1 (her biri %12,7) ile G+CRF02_AG (%7,3) izlemiştir. En fazla direnç ile ilişkili mutasyon (n=9) F1 alt alt tipinde tespit edilmiştir. İlaç direnci değerlendirme sonuçlarına göre non- nükleozid ters transkriptaz inhibitörleri (NNRTI) grubunda %27,12, nükleozid/nükleotid ters transkriptaz inhibitörleri (NRTI) grubunda %3,4, proteaz inhibitörleri (PI) grubunda %5,1 oranında direnç mutasyonu belirlenirken, integraz zincir transfer inhibitörleri (INSTI) grubunda %1,7 major ve %5 aksesuar mutasyon tespit edilmiştir. NRTI grubunda L210W ve T215E; NNRTI grubunda E138A, E138G, G190S, N348I, V179D ve V179D+E138A; PI major grubunda M46I ve M46L; INSTI major grubunda R263K ve INSTI aksesuar grubunda E157Q, T97A, G173R mutasyonları saptanmıştır. Toplam beş hastada birden fazla mutasyon tespit edilmiştir (E138G+M46I, E138G+R263K, N348I+E157Q ve T215E+V179D). Antiretroviral direnç mutasyonları saptanan ve saptanmayan bireylerde, CD4+ T lenfosit sayıları (p=0,421) ve HIV RNA düzeylerinin (p=1,000) dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, HIV epidemiyolojisine ışık tutarak önemli bulgular ortaya koyarken, immünolojik ve virolojik parametrelerden bağımsız olarak her yeni tanı alan hastada genotipik direnç testi yapılmasının önemini vurgulamaktadır. Viral alt tiplerdeki çeşitlilik ve direnç gelişimindeki değişimler nedeniyle, HIV-1 genotipik özelliklerinin sürekli izlenmesi önem taşımaktadır. Ayrıca, viral alt tipler ile direnç paternleri arasındaki ilişkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için geniş ölçekli ve uzun süreli araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Human Immunodeficiency Virus (HIV) infection progresses to Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) without early diagnosis and treatment, and remains a significant global health concern today. HIV's variable nature and increasing resistance patterns play a determining role in treatment selection. This study aimed to evaluate antiretroviral resistance characteristics, viral genetic diversity, and immune system parameters in treatment-naive HIV-positive individuals newly diagnosed. Materials and Methods: HIV-1 subtypes and drug resistance profiles, previously determined using Vela Diagnostics Sentosa SQ HIV-1 Genotyping system with next-generation sequencing method, were retrospectively evaluated in samples from 64 treatment-naive HIV-positive patients who presented to Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between January 2023 and January 2024. Resistance mutations and subtype patterns were analyzed using Stanford University HIV-1 drug resistance database. Analyses were performed using the BD FACSLyric flow cytometry system for CD4+ T lymphocyte count determination and the Cobas 6800 platform for HIV RNA viral load measurement. Demographic characteristics (age and gender) and possible transmission routes of HIV infection were recorded for the patients included in the study. Results: Analysis of demographic data showed that 95,3% of participants were male, and the median age of the patients was 33 (25-40). The primary route of transmission was identified as men who have sex with men, accounting for 50% of all cases. The immune status evaluation indicated compromised levels in many patients, with 57,8% showing CD4+ T lymphocyte counts lower than 350 cells/mm³. Additionally, viral load testing demonstrated high levels of viral replication, as 62,5% of the patients presented with HIV RNA levels surpassing 100000 copies/mL. In the subtype analyses, subtype B (49,1%) was found to be predominant, followed by B+CRF02_AG (14,5%), A1 and F1 (12,7% each), and G+CRF02_AG (7,3%). The highest number of resistance-associated mutations (n=9) was detected in the F1 subtype. Drug resistance evaluation revealed 27,12% resistance mutations in the non-nucleoside reverse transcriptase inhibitors (NNRTI) group, 3,4% in the nucleoside reverse transcriptase inhibitors (NRTI) group, 5,1% in the protease inhibitors (PI) group, while 1,7% major and 5% accessory mutations were detected in the integrase strand transfer inhibitors (INSTI) class. L210W and T215E mutations in the NRTI group; E138A, E138G, G190S, N348I, V179D, and V179D+E138A in the NNRTI group; M46I and M46L in the PI major group; R263K in the INSTI major group; and E157Q, T97A, G173R mutations in the INSTI accessory group were detected. More than one mutation was detected in a total of five patients (E138G+M46I, E138G+R263K, N348I+E157Q and T215E+V179D). No statistically significant relationship was found between the presence of antiretroviral resistance mutations and CD4+ T lymphocyte counts (p=0,421) and HIV RNA levels (p=1,000). Conclusion: Our research outcomes provide valuable insights into HIV epidemiology and underscore the necessity of genotypic resistance testing for all newly diagnosed patients, regardless of their immunological and virological status. Continuous monitoring of HIV-1 genotypic characteristics is essential due to diversity in viral subtypes and changes in resistance development. Additionally, large-scale and long-term studies are needed to better understand the relationships between viral subtypes and resistance patterns.