Soğuk ortam şartlarındaki taze betona elektriksel kür uygulamasının araştırılması
Investigation of electrical curing application on fresh concrete in cold weather conditions
  1. Tez No: 543943
  2. Yazar: EMRİYE ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN UYGUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk ortam koşulları, İletken beton, Elektriksel Kür, Karbon siyahı, Cold Embient Conditions, Conductive Concrete, Electrical Curing, Carbon Black
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, beton içerisine %0, %1, %2 ve %3 oranlarında karbon siyahı, çimento ile yerdeğiştirme yapılarak beton üretilip elektriksel kür methodu ile 0V, 45V, 60V ve 90 Volt gerilme değerlerinde 24 saat boyunca kür edilmiştir. Kürleme işlemi ortam koşullarında (22⁰C), iklimlendirme kabini yardımıyla 0⁰C ve -10⁰C sıcaklıklarda uygulanmıştır. Kürleme işlemi yapılırken betonların iç sıcaklıkları kayıt altına alınarak, priz bitiş süreleri tayin edilmiştir. Üretilen numuneler 24 saat elektriksel kür edildikten sonra 1 günlük basınç dayanımları tayin edilmiştir. Elektriksel kürleme işleminden sonra standart kür havuzunda 7 ve 28 gün kürlenmesi beklenip dayanım tayinleri yapılmıştır. 28. günü dolduran numunelerin elektriksel özellikleri, fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Karbon siyahı oranının ve gerilme yoğunluğunun artmasıyla birlikte beton iç sıcaklıklarında artış gözlemlenmiştir. Gerilme yoğunluğunun artmasıyla birlikte priz süresinin hızlandığı, kalıp alma süresinin kısaldığı gözlemlenmiştir. Karbon siyahının iletken yapısından kaynaklı olarak elektriksel öz direnç değerlerininde azalma görülmüştür. Karbon siyahının beton içerisinde ince taneli olmasından kaynaklı dolgu etkisi yaparak bağlayıcı madde gereksinimini arttırmaktadır. Bağlayıcı gereksiniminin artmasıyla birlikte basınç dayanımında azalma, boşluk oranında, su emme ve kapiler su emme oranlarında artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, concrete is produced by replacing 0%, 1%, 2% and 3% Carbon Black with Cement and was cured in 0V, 45V, 60V and 90V stress values for 24 hours. Ambient conditions during the curing process (22⁰C), with the aid of the climate chamber and were applied in 0⁰C and -10⁰C. During the curing process internal temperatures are recorded, the final setting times were determined. Produced samples are cured for 24 hours then compressive strengths are determined for 1 day. After this process, in Standard Cure Pool, produced samples are waited to cure for 7 and 28 days and strentgh values are determined. Electrical, physical and mechanical properties of the samples were investigated at 28th day. Internal temperature of concrete increases with increasing carbon black concentration ratio and the tension was observed. The setting time is accelerated with the increase of stress concentration has been observed that the shorter the molding period. It was observed that the electrical resistivity values decreased due to conductive structure of carbon black. It ıncreases the requirement of binder by making filler effect due to its fine grains in carbon black. With the increasing need for reduction in the compressive strength binder, void ratio,and capillary suction of water, an increase in water absorption ratio.