Yüksek katlı bir yapıda Fine Kinney metodu ile risk analizi değerlendirmesi
Evaluation of risk analysis with a high structural Fine Kinney method
  1. Tez No: 543969
  2. Yazar: EYYÜP ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kazaları, Risk, Tehlike, Fine-Kinney, Yüksek Katlı Yapı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnşaat sektörü, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda da yer aldığı gibi tehlikeli iş kolları arasında yer alan sektörlerdendir. Genel olarak kaza verilerine bakıldığında iş kazalarının tüm kaza şekillerinin %10'unu oluşturduğu görülmektedir. Ölümlü iş kazalarının %31'inin ise inşaat sektöründe meydana gelen kazalardır. İnşaatta meydana gelen kaza türleri incelendiğinde, yüksekten düşme, malzeme düşmesi, yapı kısmının çökmesi, elektrik çarpması, yapı makinası kazaları, uzuv kaptırma, uzuv sıkıştırma, el aleti ile ele vurma ve şantiye içi trafik kazaları vb. gibi kaza tiplerinin en çok meydana gelen kaza tiplerinin başında geldiği saptanmaktadır. Bu çalışmanın ilk iki bölümünde teorik tartışma sonraki üçüncü, dörtüncü ve beşinci bölümünde ise araştırma sahasının tanıtılması, araştırmada kullanılan metodun(Fine-Kinney) tanıtılması ve araştırma sonucunda elde edilen bulguların analizi sunulmuştur. Ardından çalışma sonuç ve öneri bölümü ve kaynakça bölümünün verilmesi ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The construction sector is one of the dangerous business sectors as well as it is stated in the occupational health and safety law numbered 6331. In general, looking at the accident data, it is seen that 10% of all accident types of work accidents are formed by the construction sector. 31% of fatal accidents occur in the construction sector. When the types of accidents coming from the construction sector are examined, falling from high, material fall, collapse of structure part, electric shock, construction machine accidents, limb compression, hitting hand with hand tools and traffic accidents on building site etc. are the most frequent accident types that are happened in construction sector. In the first two chapters of this study, theoretical discussions are presented. In the third, fourth and fifth chapters, introduction of the research field, introduction of the method used in the research (Fine-Kinney) and analysis of findings obtained from the research are presented. Subsequently, the study concluded with the conclusion and recommendation section and bibliography. Key words : Industrial Injury, Risk, Danger, Fine-Kinney, High-rise Construction.