Yaygın gelişimsel bozukluk tanılı ilköğretim öğrencilerinde duygu ayarlama ve sosyal becerilerin incelenmesi
Examination of emotion and social skills in primary school students with pervasive developmental disorder
- Tez No: 543986
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB ERENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Duygu Ayarlama, Sosyal Beceri, Pervasive Developmental Disorder, Emotion Adjustment, Social Skills
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı, yaygın gelişimsel bozukluk tanılı ilköğretim öğrencilerinde duygu ayarlama, sosyal beceri düzeyi, aralarındaki ilişki ve duygu ayarlama ve sosyal beceri düzeyinin ebeveynlerin sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini ilköğretim okullarında öğrenim gören, araştırmacının ulaşabildiği ve velilerin izin verdiği 30 normal gelişim gösteren ve 30 yaygın gelişimsel bozukluk tanılı olmak üzere 60 ilköğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada kişisel bilgiler için“Kişisel Bilgi Formu”, sosyal beceri düzeyi için“Marmara Sosyal-Duygusal Uyum Ölçeği”, duygu ayarlama düzeyini belirlemek için“Duygu Ayarlama Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız iki örneklem t testi, ANOVA testi ve Pearson korelasyon tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, yaygın gelişimsel bozukluk tanılı ilköğretim öğrencilerinin duygu ayarlama ve sosyal becerileri orta düzeydedir. Yaygın gelişimsel bozukluk tanılı çocukların duygu ayarlama ve sosyal beceri düzeyinin çocuğun bulunduğu sınıf, anne öğrenim düzeyi, anne medeni durumu ve anne çalışma durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği; sosyal beceri düzeyinin çocuğun yaşı ile ilişkili olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca duygu ayarlama ve sosyal beceri düzeyi arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki tespit olup elde edilen bulguların literatür ile genel olarak paralellik gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between emotional adjustment and social skills and the relationship between parents' socio-demographic characteristics in primary school students with pervasive developmental disorder. The sample of the study consisted of 60 elementary school students, 30 normal developmental and 30 pervasive developmental disorder who were educated in primary schools, who were their parents allowed and accessible. For personal information“personal information form”, for social skills,“Marmara Social-Emotional Adjustment Scale”and for emotion adjustment skills“emotion regulation scale”were applied in this study. In the analysis of the obtained data, two independent samples t test, ANOVA test and Pearson correlation techniques were used. According to the findings of the study, primary school students diagnosed with pervasive developmental disorder had moderate emotion adjustment and social skills. It was concluded that the emotional adjustment and social skill level of the children diagnosed with pervasive developmental disorder did not show a significant difference to the class of the child, mother's level of education, maternal marital status and maternal working status; social skill level is significantly associated with the child's age. In the study, a positive and significant relationship was found between emotion adjustment and social skill level and the results were found to be generally parallel to the literature.