Türk vergi idaresinin örgüt yapısı ve işlevleri yönünden analizi
The analysis of the Turkish tax administration on terms of its organizational structure and functions
  1. Tez No: 544023
  2. Yazar: DUYGU ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi idaresi, Örgütlenme, İşlev, Örgütsel değişim, Nitel araştırma, Tax administration, Organization, Function, Organizational transformation, Qualitative research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Türk vergi idaresi örgüt yapısında 5345 sayılı Kanun ile gerçekleştirilen değişimin nedenleri nelerdir?“ ”Bu mevzuat değişikliği örgüt ve işlevler açısından uygulamaya ne ölçüde yansımıştır?“ sorularına yanıt bulma amacını taşıyan bu araştırmada nitel araştırma yöntemleri izlenmiş ve gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma, 2015 yılında başlatılan pilot uygulama ile yeni bir örgüt modeli olarak ortaya koyulan yapının da değerlendirilebilmesi amacıyla Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığında gerçekleştirilmiştir. Türk vergi idaresinin örgütlenmesi ve işlevleri kuramsal temelleri, hukuki dayanakları ve uygulamadaki işleyişiyle birlikte ele alınarak bütünsel bir analiz yapılmıştır. Belirli amaçlarla oluşturulan örgütlerin zaman içerisinde içsel ve dışsal nedenlerle yapı, teknoloji ve insan kaynakları açılarından değişime uğradıkları teorik çerçevede açıklanmıştır. Vergi idarelerinin amaçlarında meydana gelen ”kamu yönetimi yaklaşımlarındaki değişimden etkilenme“ ve ”vergi idarelerinin sorunlarına çözüm bulma düşüncesi"nden kaynaklanan değişimin, mevzuatta, işlevlerde ve örgüt yapısında değişime neden olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis aiming at finding the answers of the questions such as“What are the motives behind the transformation in the organizational structure of the Turkish Tax Administration, realized by the law numbered 5345?”,“To what extent did this amendments in legislation reflect on the practise?”, qualitative research methods are followed and methods of data collecting like survey, interwiev and document analysis are used. The research was carry out at the Eskişehir Tax Administration, to analize the pilot scheme set forth as a new organization model in 2015. In the research, a holistic analysis was made by handling the organizational structure and functions of the Turkish Tax Administration in theoretical, legal base and practice. It's explained that the organizations established for a specific aim have gone through transformations in terms of structure, technology and human resources. It's theorized that the alteration arising from the factors such“ Responses to the transformations of approachs in the public administration”and“The Idee of finding solutions to the problems of tax administrations”caused changes on the legislation, functions and organizational structure.