Dynamic simulation model for water distribution systems
- Tez No: 5444
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA SEVÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su dağıtımı, şebekeler, kararsız akım, nümerik çözüm, simulasyon, programlama. M
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET SU DA?ITIM ŞEBEKELERİ İÇtN DİNAMİK SİMULASYON MODELİ BIÇAKÇI, H. Barbaros Yüksek Lisans Tezi, înş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Süha SEVÜK Ocak 1989, 65 sayfa Su dağıtım şebekelerinin planlanması ve isletmesinde en önemli husus, değişken su ihtiyaçları karşısında şebekenin her noktada sağlıklı olarak çalışmasını sağlamaktır. Sağlıklı çalışmanın kriterleri şunlardır: (1) Şebekenin her noktasında debi ve basınçlar (tüketime bağlı olarak değişir) önceden planlanan limitler içerisinde kalmalıdır, (2) Depo hacimleri şebekeye sağlanan su miktarı ile şebeke içindeki su tüketimini dengel eyebi 1 melidir. Bu tezde, su şebekelerinin tasarımı, planlaması ve/veya işletmesinde kullanılmak amacıyla bir dinamik simulasyon algoritması önerilmiş ve bu algoritma BASIC proglamlama dili ile program haline getirilmiştir. Bu program ile dal veya göz şeklinde düzenlenmiş herhangi bir su dağıtım şebekesinin zaman boyunca çözümü elde edilebilir. Modelin doğruluğunu ve kullanışını göstermek için iki örnek problem çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC SIMULATION MODEL FOR WATER DISTRIBUTION SYSTEMS BIÇAKÇI, H. Barbaros M.S. in Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Süha SEvuK January 1989, 65 pages The single most important consideration in water distribution system operation and planning is to assure an adequate level of service at all points in the system under varying conditions of loading. Criteria for determining the level of service include : (1) maintenance of flow rates and pressures (heads) at various points in the system within specified bounds, which may vary with time ; and (2) management of storage in such a way as to balance the supply and the distribution. In this study, a“Dynamic Simulation”algorithm is presented for time-dependent solution of the networks for planning, design and/or operation purposes. The algorithm is programmed in BASIC Language. It can be applied to any tree type or looped water distribution networks with the help of a personel computer. The accuracy of the model is validated and the utility of the model is illustrated by two examples. Key Wards a Water distribution, networks, unsteady flow, numerical solution, simulation, programming.