Geri Dön

İşlenmiş deri atıklarının pirolizi ile biyoyakıt eldesi

Biofuel treatment with pyrolysis of processed leather waste

  1. Tez No: 544480
  2. Yazar: SİNEM KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşlenmiş deri atıkları, biyokütle, hızlı piroliz, biyoyakıt
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 91

Özet

Günümüzde enerji sorunlarının yaşamın bir parçası haline gelmesi, özellikle fosil yakıtların çevre kirliliğine neden olması ve enerji ihtiyacının artmasına karşılık fosil kökenli rezervlerin azalması yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik araştırmalara karşı olan ilgiyi gün geçtikçe arttırmaktadır. Biyokütle yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlilerinin arasında yer almaktadır. Biyokütleden enerji elde edebilmek için uygulanan pek çok dönüşüm süreçlerinden biri de pirolizdir. Yapılan bu çalışmada biyokütle olarak, seçilen ham deri, işleme üretimi prosesinin bir atığı olan kromlu deri talaşının pirolizi gerçekleştirilmiştir. Biyokütle kaynağına piroliz işlemine başlamadan önce çeşitli ön analizler uygulanmıştır. Sabit yataklı bir reaktör içerisinde işlenmiş deri atığının hızlı pirolizi sonucu elde edilen sıvı ürün verimi üzerine piroliz sıcaklığı, sürükleyici gaz akış hızı, ısıtma hızı, alıkonma süresi ve katalizörün (CaO) etkileri araştırılmıştır. Deneyler sonucunda en yüksek sıvı ürün (biyoyağ) verimi % 49 olarak, 20 dakika alıkonma süresinde, 500 °C piroliz sıcaklığında, 50°C/dk ısıtma hızında, 0,5 L/dk N2 gazı akışında ve kütlece 1:1 biyokütle-katalizör oranında elde edilmiştir. Piroliz sonucu elde edilen sıvı ürünün yapısının incelenmesi için FT-IR ve GC-MS analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yakıt olarak kullanılabilirliğini araştırmak için kalorifik değer ölçümleri yapılmıştır. Sonuç olarak, işlenmiş deri atıklarının pirolizinden elde edilen sıvı ürünün hem bir yakıt olarak hem de kimyasal madde elde edebilmek için hammadde olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.

Özet (Çeviri)

Nowadays the interest in alternative energy sources has been increasing because of energy problems as a part of life, environmental pollution caused by fossil fuels and the reduction of fossil-originated reserves in contrast with increased energy needs. One of the most important alternative sources is biomass. To obtain energy from biomass, pyrolysis is one of the conversion process. In this study, the pyrolysis of chrome tanned leather shaves, which is the waste of raw leather processing production process, was carried out. Just before the pyrolysis of biomass source, various preliminary analysis were applied. Then in the pyrolysis experiment, pyrolysis temperature, flow rate, heating time, retention time, catalyst (CaO) ratio and particle size were investigated to determine the efficiency of liquid product obtained as a result of fast pyrolysis of processed leather waste in a fixed bed reactor. As a result of experiments, the highest liquid product (bio-oil) were obtained with % 49 yield at 20 min retention time, 500 0C pyrolysis temperature, 50 0C/ min heating speed, 0,5 L/ min gas flow rate and 1/1 biomass-catalyst. To investigate the components of liquid product, FT-IR and GS-MS analysis were studied. Also, to investigate the possibility of using the liquid product as fuel, its calorific value were measured. As a result of this study, it is determined that the liquid product obtained from the waste of processed leather can be used both as fuel and as raw material to obtain chemical substances.

Benzer Tezler

  1. Waste management in leather industry

    Deri endüstrisi atıklarının yönetimi

    SEÇİL KARABAY

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2008

    Çevre MühendisliğiDokuz Eylül Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SOL KOHEN ÇELEBİ

  2. Ülkemizde su ürünleri işleme sanayinin ürün çeşidine göre üretim miktarları ve işleme atıklarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma

    A research on production amounts of fish processing industries and waste utilization in our country

    ERDOĞAN ATILGAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Su ÜrünleriYüzüncü Yıl Üniversitesi

    Su Ürünleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ

  3. İşlenmiş derinin histomorfolojisi ve bazı yapısal özellikleri ile kalite arasındaki ilişkiler

    The Histomorpholgy of leather and relations between some structural properties and quality of leather

    AYNUR BERKÜN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Morfolojiİstanbul Üniversitesi

    Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. ERCAN ARTAN

  4. Deri karşılaşım testinin (crossmatch) böbrek transplantasyonu prognozunun belirlenmesindeki yeri

    Başlık çevirisi yok

    CANAN FİGEN SARGIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıAkdeniz Üniversitesi

    Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OLCAY YEĞİN