İşveren ve çalışanlar için maaş dışı yan hakların önemi
The importance of fringe benefits for the employees and employers
  1. Tez No: 544550
  2. Yazar: ERDEM YÜCESAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE NAZAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maaş, maaş dışı yan haklar, iş tatmini, örgütsel motivasyon, Salary, non-salary benefits, job satisfaction, organizational commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İşletmeler insanların bir arada oldukları ve ortak çıkarlar için iş bölümü gerçekleştirdikleri örgütlerdir. Ancak çalışanların iş tatminlerinin sağlanmaması ya da örgüte bağlılığın olmaması halinde bu işletmelerin başarılı ve sürdürülebilir olması mümkün olmayacaktır. İş tatmini ve örgütsel bağlılık, kişiye göre değişen kavramlar olmasına karşın, maaş dışında yan hakların var olması bu kavramları pozitif yönde etkilemektedir. Bu nedenle şirketlerin maaş dışı yan haklar konusunda kendilerini geliştirmeleri ve çalışanlara olanaklar yaratmaları gerekmektedir. Bu çalışmada alan yazın taraması ve anket uygulaması gerçekleştirilmiş, çalışanların maaş dışı yan haklar elde etmeleri halinde iş tatmini ve örgütsel bağlılık konusunda nasıl etkilendikleri araştırılmıştır. Alan yazın taraması ve anket uygulaması yöntemlerinden faydalanılan çalışmada, ulaşım, yemek, teknoloji, üye iş yeri, özel sigorta gibi yan hakların çalışan memnuniyetini pozitif şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Çalışanların anket sorularına doğru ve samimi yanıtlar verdiğinin kabul edilmesi, çalışmanın sınırlılığıdır.
Özet (Çeviri)
A business organization is a person or a group of people working together in pursuit of the same commercial interest. The success of a business would not be sustainable unless having organizational commitment and employee satisfaction through the organization. Although organizational commitment and employee satisfaction are the terms varying individually, researches indicate that the fringe benefits effect positively on overall. For this reason, companies should extend fringe benefits and create more opportunities for their employees. This study is aimed to understand how organizational commitment and employee satisfaction are related with fringe benefits. According to literature reviews and survey research, a positive relation between them has been discovered with increasing fringe benefits such as medical and dental insurance, use of a company car or laptop, meals and employee discounts. Acceptance of that employees give accurate and sincere answers to survey questions is the limitation of the study.