Astım ile takipli çocukların spor yapma alışkanlıklarının ve bu alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of sports habits of children with asthma and factors effecting these habits
- Tez No: 544583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE TOYRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Sports, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, spor, Asthma, sports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çocuklarda astım gelişimi ve seyrinde, yaşam şeklinin değişikliği ve özellikle fiziksel aktivite azlığının önem taşıdığı bilinmektedir. Çocuklarda spor yapma alışkanlıkları ve bu alışkanlıklara etki eden faktörler ile ilgili kısıtlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Halbuki bu faktörlerin belirlenmesi ve değiştirilebilir durumlar için önlemler alınması, astım tedavisinin de bir parçası olan egzersiz programları ve spor faaliyetlerinin arttırılmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle konuyu daha ayrıntılı değerlendirmek amacıyla, çalışmamızda astım tanısı ile takipli hastaların spor yapma alışkanlıkları, ailelerinin çocuklarının spor yapmasıyla ilgili yaklaşımlarının değerlendirilmesi ve bu alışkanlıklar üzerinde etkili olan olumlu/olumsuz faktörlerin ortaya koyulmasını planlandık. Çalışma kapsamında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Alerji polikliniğinde astım tanısı ile takip edilen 7-18 yaş arasındaki hastalar değerlendirildi. Hastaların sosyo-demografik özellikleri, hastalık kontrol durumları ve tedavi-takip uyumları, aile özellikleri, spor yapma alışkanlıkları, ailelerin ve eğitmenlerin tutumu sorgulandı. Çalışma kesitsel bir gözlem çalışması olup, çalışmada 130 hasta incelenmiştir. Çalışmada yer alan hastalardan % 51,5'i erkekti. Spor alışkanlıklarına bakıldığında %24,4'ünün lisanslı sporcu olduğu, % 39,8'inin düzenli olarak spor faaliyetine katıldığı saptanmıştır. Çalışmamızda ailelerin olumsuz düşünceleri, düşük eğitim düzeyi, ağır ataklar ve öğretmenlerin yetersiz desteği gibi olumsuz durumlar ve doktorun yeterli bilgi vermemesi ile astımlı çocuklarda spor yapma davranışının olumsuz yönde etkilenmesi ilişkili bulunmuştur. Bu nedenle aileler, beden eğitimi öğretmenleri ve spor eğitmenlerinin bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgilendirilmesi gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is known that, the changes in life style and especially the lack of physical activity are important in the development and progression of asthma in children. There are limited number of studies on sports habits and factors that affecting these habits in children. However, identifying these factors and taking measures for alterable cases may help to increase exercise programs and sporting activities that are also part of asthma treatment. Therefore, in order to evaluate the subject in more detail, in our study we planned to evaluate the sports habits of the patients with asthma, the approaches of their families about their sports habits and the positive / negative factors affecting these habits. In the scope of this study; pediatric patients aged between 7 and 18 years who were followed up with the diagnosis of asthma at University of Health Sciences, Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital Allergy clinic were evaluated. Sociodemographic characteristics, disease control status and treatment follow-up compliance, family characteristics, sports habits of the patients and the attitude of families and teachers were questioned. The study was a cross-sectional observation study and 130 patients were examined. 51,5% of the patients were male. According to the sports habits, 24,4% were licensed sportsman and 39,8% were regularly involved in sports. In our study, we identify that negative thoughts of the families, low education level, severe attacks, insufficent support of teachers and the physician insufficent information transfer to the patient are involved with sports behavior which is negatively affected in children with asthma. Therefore, it has been seen that parents, physical education teachers and sports trainers should be informed in more detail about this issue.