İstanbul Adalar İlçesi'nde yaşayan yaşlıların sosyal ağının, sosyal iyilik durumları ve depresyon ile ilişkisi
The relationship of social network of elderly in İstanbul Adalar District with their social well-being and depression
  1. Tez No: 544680
  2. Yazar: ERDEM TÜRKSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Yaşlılık, Sosyal destek, Depresyon, Yaşam doyumu, Elderly, Old Age, Social Support, Depression, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç Yaşlanma ve yaşlılık ekonomik ve sosyal yönleri olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yaşlı bireylere verilen sosyal destek bireyin bedensel ve ruhsal sağlığını pozitif yönde etkilemekte, yaşam doyumunu arttırmaktadır. Bu çalışmada amaç yaşlı bireylerin algıladıkları sosyal destek oranlarını ve etki eden sosyodemografik ve sosyoekonomik özellikleri belirlemek ve algılanan sosyal destek ile depresyon ve yaşam doyumu ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki çalışma 01.11.2018 - 30.01.2019 tarihleri arasında İstanbul ili Adalar ilçesinde yürütülmüştür. Çalışmaya Adalar ilçesinin yaş ve nüfusu dikkate alınarak 383 kişilik bir tabakalı örneklem alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından ev ziyaretleri ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada katılımcılara sosyodemografik, ekonomik ve sağlık durumu ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Kişinin algıladığı sosyal destek“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”; bireylerin yaşam doyumu“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve depresyon durumu“Geriatrik Depresyon Ölçeği”ile değerlendirilmiştir. Çalışma verileri SPSS 21.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular Çalışma sonucunda çalışma bölgemizdeki yaşlıların %9,6 (n=37)'sının düşük; %49,1 (n=188)'inin orta ve %41,3 (n=158)' ünün yüksek düzeyde sosyal destek algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların algıladıkları sosyal destek cinsiyet ve yaş değişkeninden etkilenmezken, aylık gelir düzeyi, ikamet yeri ve eğitim düzeyinden etkilenmektedir. Algılanan sosyal destek çocuk sayısı ile anlamlı ilişki göstermektedir. Katılımcıların sosyal destek algısı ile sağlık algıları arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Çalışmaya katılan yaşlıların %26,6'sında depresyon bulunmaktadır ve bu olguların %8,8'ini ağır depresyon olguları oluşturmaktadır. Katılımcıların algıladıkları sosyal destek arttıkça depresyonu olan katılımcı oranı anlamlı bir biçimde azalmaktadır. Çalışmaya katılanların %8,4'ü yetersiz bir yaşam doyumuna sahipken, %20,6'sı ortalamanın biraz altında bir yaşam doyumuna sahiptir. Katılımcıların algıladıkları sosyal destek arttıkça yaşam doyumu anlamlı bir biçimde artmaktadır. Sonuç Algılanan sosyal desteğin arttırılması için sosyal yalnızlık durumlarının azaltılması gereklidir. Depresif yaşlılarda mevcut sosyal desteğin, sosyal ağ büyüklüğünün ve bireyin algıladığı sosyal desteğin araştırılarak yetersizlik olması durumunda güçlendirici önlemlerin bir sosyal çalışmacı ile birlikte planlanması faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction Aging and old age are an important public health problem with economic and social aspects. The social support given to older people positively affects the physical and mental health of the individual and increases the life satisfaction. The social support given to older people positively affects the physical and mental health of the individual and increases the life satisfaction. Materials and Methods The cross-sectional and descriptive study was conducted between 01.11.2018 and 30.01.2019 in Adalar District of Istanbul. A stratified sample of 383 people was taken into consideration in the study considering the age and population of the islands. The data were collected by the researcher by means of face-to-face interviews with home visits. The participants were asked questions about sociodemographic, economic and health status. The social support perceived by the person was evaluated with the“multidimensional perceived social support scale”and the“life satisfaction ”of the individuals was evaluated with the“ life satisfaction scale ”and the depression status was evaluated with the“Geriatric Depression Scale”. The data were analyzed by SPSS 21.0 package program. Results As a result of the study, 9,6% (n = 37) of the elderly in our study area is low; it was determined that 49,1% (n = 188) had moderate and 41,3% (n = 158) had a high level of social support. While the social support perceived by the participants is not affected by the gender and age variables, it is affected by the monthly income level, place of residence and education level. Perceived social support shows a significant relationship with the number of children. There was no significant relationship between social support perception and health perceptions of the participants. Depression was found in 26,6% of the elderly who is participated to the study and 8,8% of these cases were severe depression. As participants' perceived social support increases, the proportion of participants with depression decreases significantly. As participants' perceived social support increases, the proportion of participants with depression decreases significantly. While 8,4% of the participants had an insufficient life satisfaction, 20,6% had a life satisfaction slightly below the average. As the social support perceived by the participants increases, life satisfaction increases significantly. Conclusion In order to increase perceived social support, it is necessary to reduce social loneliness. It may be beneficial to plan strengthening measures together with a social worker if the current social support, social network size and the individual's perceived social support are inadequate in depressed elderly people.