İliofemoral akut-subakut derin ven trombüslü hastalarımızda uyguladığımız farmakomekanik tromboliz tedavisinin erken ve orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
An assesment of early and mid-term results of patients admitted with an acute-subacute iliofemoral venous thrombosis and treated with pharmacomechanic thrombolozis
- Tez No: 544704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORUÇ ALPER ONK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Farmakomekanik tromboliz, İliofemoral Akut-Subakut Derin Ven Trombüsü, Posttrombotik Sendrom, Yaşam Kalitesi, Farmachomechanic thrombolizis, İliofemoral acut-subacut deep venous thrombozis, Postthrombotic syndrome, Quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
DVT(Derin ven trombüsü)' nin önemi üzerinde detaylı değerlendirmeler yapılamamıştır, DVT sadece pulmoner emboli gibi ölümcül sonuçlara neden olmamakta, ölümcül sonuçlarla beraber potansiyel kronik posttrombotik sekel oluşturmaktadır. DVT sonrasında PTS(Posttrombotik sendrom) oluşum insidansı % 20- 50 arasındadır, ve PTS en sık iliofemoral DVT ile ilişkilidir. Derin ven trombozu; koroner arter hastalığı ve inmeden sonra en sık görülen kardiyovasküler hastalıktır. Birleşik Devletlerde her yıl 1000 kişiden 1' inde DVT oluşur. DVT genel popülasyonda anlamlı mortalite ve morbitideye neden olur. Oral antikoagülasyon tedavisi trombüsün büyümesini engeller fakat trombolitik etki göstermez ve bundan dolayı posttrombotik sendrom oluşumunu önlemez. Farmakomekanik tromboliz tedavisi DVT' nin medikal tedavisine ek olarak uygulanabilir, fakat mutlak endikasyonların tarifinde ortak bir karar oluşturulamamıştır. Güncel bulgular farmakomekanik tromboliz tedavisinin, yalnızca antikoagülan tedaviye nisbeten, trombüs yükünü azalttığını, DVT rekürrensini azalttığını ve sonuç olarak PTS oluşumunu azalttığını desteklemektedir. Akut proksimal DVT' si olan genç hastalar, yaşam beklentisi uzun olan hastalar, morbitidesi düşük olan hastalar ve bacağının canlılığının tehdit altında olduğu hastalar farmakomekanik tromboliz tedavisi için uygun endikasyonlar olarak değerlendirilmektedir. Güncel bilgiler valf fonksiyonlarının, venöz bütünlüğün, farmakomekanik tromboliz yapılan hastalarda, sadece antikoagülan tedavi alan hastalara nisbeten, daha iyi olduğunu göstermektedir. Akut/subakut iliofemoral DVT dolayısıyla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakultesinde hospitalize edilen ve 2013-2017 tarihleri arasında farmakomekanik tromboliz tedavisi yapılan olgularımız değerlendirme için davet edildiler. Çalışmamız 40 hastayı içermektedir. Olgularımızın hepsine '' Venöz yetmezliğin epidemiyolojik ve ekonomik çalışması: Yaşam kalitesi/ Belirtiler ölçeği '' uygulandı. PTS oluşumu Villalte skalası ile değerlendirildi. Farmakomekanik tedavi sonrasında sadece birkaç olguda PTS gelişmesine rağmen, PTS oluşan olgularda kötü yaşam kalitesi mevcuttu. Biz farmakomekanik tromboliz işlemi ile erken trombüs uzaklaştırmanın PTS oluşumunu önlemesinde faydalı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The importance of deep vein thrombozis (DVT) cannot be overemphasized, not only because DVT can have lethal consequences such as pulmonary embolism, but also because of the potential for chronic postthrombotic sequelae. The incidence of postthrombotic syndrome (PTS) ranged from % 20 to % 50, and is most frequently associated with iliofemoral venous thrombosis. DVT is the most common cardiovascular pathology, after coronary artery disease and stroke. In the United Kingdom, 1 in 1000 people develop DVT each year. DVT cause significant morbidity and mortality in the general population. Oral anticoagulation therapy may reduce thrombus propagation but does not cause clot lysis and therefore does not prevent postthrombotic syndrome (PTS). Pharmacomechanic thrombolizis can be used to treat DVT' s as an adjunct to medical therapy, but there is no consensus defining exact indications. Current evidences suggests that pharmacomechanic thrombolizis can reduce clot burden and DVT recurrence and consequently prevents the formation of PTS compared with systemic anticoagulation. Appropriate indications include younger individuals with acute proximal thromboses, a long life exexpectancy, and relatively few comorbidities. Limbthreatening thromboses may also be treated wih pharmacomechanic thrombolizis. Recently reports suggest that venous patency and valvular function are better maintained after pharmacomechanic thrombolizis, compared with anticoagulation alone. Patients admitted with an acute/subacute iliofemoral venous thrombosis and treated with pharmacomechanic thrombolizis at Erzincan Binali Yıldırım University Medicine Faculty Hospital from 2013-2017 were invited to participite. The study included 40 patients. Each patient completed the disease- spesific Venous Insufficiency Epidemiological and Economic Study (VEINESS) – Quality of Life (QOL) / Symptoms (Sym), questionnaires to assess QOL. PTS was assessed using the Villalte scale. PTS was associated with worse QOL, although only a few patients developed PTS after pharmachomechanic thrombolisis. We propose that early and thorough removal of thrombus, using PMT, is beneficial to prevent PTS.