Marcel Proust'tan Ahmet Hamdi Tanpınar'a bellek yansımaları: Swann'ların Tarafı'ndan Huzur'a Yolculuk
Reflections on memory in the novels of Marcel Proust and Ahmet Hamdi Tanpınar: From swann's Way to a Mind at Peace
- Tez No: 544741
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÖBENLİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Huzur, Swann'ların Tarafı, bellek, psikanalizm, A Mind at Peace, Swann'sWay, memory, psychoanalysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, Marcel Proust'un Swann'ların Tarafı ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur romanlarını bellek ve psikanalizm kuramları çerçevesinde ele alıp her iki roman arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları incelemektir. Belirtilen konu bağlamında,bu çalışmada her iki yazarın da Bergson'un Bellek ile ilgili düşüncelerini roman karakterleri üzerinden nasıl hayata geçirdikleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra, belleğin insan psikolojisine etkisi üzerinden yola çıkarak, bahsedilen yazarların mezkur romanlarına psikanalitik bir bakış açısı ile yaklaşılmıştır. Bunu yaparken roman yazarlarının kendi hayatlarına yönelip, romanlardaki bazı simgelerin, yazarların belleklerinde hangi hayat anlarına işaret ettikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Swanlar'ın Tarafı ve Huzurromanları üzerine bu incelemeler yapıldıktan sonra bu iki roman ortak olarak taşıdıkları“aşk”,“resim”ve“müzik”temalarıaçısından karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Eserlerdeki Mümtaz ve Swann karakterlerinin benzerlikleri ve farklılıkları mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyseMarcel Proust's novelSwann's Way and Ahmet Hamdi Tanpınar's novelA Mind at Peace (Huzur) comparatively through the theories of memory and psychoanalysis, and to examinethe similarities and differences. In this context, it has been evaluated how both wirtersapply Bergson's theory of memory onto fictional characters. And also,departing from the influence of memory on human psychology, the novels have been analysed through a psychoanalytic point of view. Furthermore, it will be focused on both writers' biographies, to understand the symbols used in novels. After analysingSwann's Way and A Mind at Peace, both novels have been evaluated and compared in terms of“love”,“painting”and“music”. The similarities and differences of the characters Mümtaz and Swannhave been examined.