Yeni-platonculuğun işrak felsefesine etkisi
Effect or neo-platonism on the Ishrâq philosophy
- Tez No: 544784
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Plotinos, Sühreverdi, Sudur, Yeni-Platonculuk, İşrak
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında konusu olan Plotinos ve onun felsefesinin Sühreverdi felsefesine olan yansımasını inceledik.“Yeni-Platonculuğun İşrak Felsefesine Etkisi”adlı çalışmamız çerçevesinde konumuzun özünü oluşturan Yeni-Platonculuk ve İşrak felsefesini araştırmış bulunmaktayız. Böylelikle bu iki akımın savunucusu olan Plotinos ve Sühreverdi'nin görüşlerini temel kavramlar etrafında incelenmiş ve bu kavramların iki filozof açısından karşılaştırılmaları yapılmaktadır. Bu çalışmada Aynı zamanda bu filozofların felsefelerine etki eden diğer felsefi görüşlere de odaklanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Plotinos'un“Bir”olarak isimlendirdiği Tanrı'dan sudur eden ve onun felsefesinin temelini oluşturan sudur anlayışı ve bu anlayışının içerisinde yer alan Nous, Ruh ve madde kavramları ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise Sühreverdi felsefesinin temeli olan“Nur”kavramını ve bu nur kavramı içinde oluşan sudur anlayışı işlenmektedir. Bu bağlamda Plotinos ve Sühreverdi felsefesinde tüm varlıklar ve evren Tanrı'dan sudur etmektedir. Üçüncü Bölümde ise temel kavramlar etrafında Plotinos'un Yeni-Platonculuk akımı ile Sühreverdi'nin İşraki felsefesine etkisi ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the reflection of the Plotinos's Philosopy to Suhrawardi's thoughts is examied. Within the frame of the“the Affect of New-Platonism to Ishrâq Philosophy New-Platonism and Ishrâq Philosophy, which formed the core of topics has been examined. In this way opinions of Plotinus and Sühreverdi who were the supporters of these two movements have been examined through basic concepts of their philosophies have been compared from the perspectives of these philosophers. This study also focuses on the other philosophical thoughts affecting these philopsophers. In the first part of our study, the emanation thought which is called as ”one“ by Plotinos and its foundations, which are nous, soul and substance are taken into conderation. In the second part, the ”light“ concept which is the base of Sührawardi's philosophy and emanation thought coming out of this light concept has been examined. which consist of around this ”light concept" are studied. Within the context of the philosophies of Plotinus and Suhrawardi, it is understood that all entities and universe are emerged from God. In the third part, the effects of Plotinus's Neo-platonic philosophy on Ishrâq philosophy founded by Sühreverdi. İs taken into consideration within the context of basic concepts. Keyword: Plotinos, Suhrawardi, New-Platonism, Overflow, Ishrâq