Plastik sanatlar ve psikoloji ilişkisi: Resim sanatının psikoterapide kullanımı
The relationship between fine arts and psychology: The use of painting in psychotherapy
  1. Tez No: 544809
  2. Yazar: MEHTAP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATALAY MANSUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Psikoloji, Fine Arts, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Psikoterapi, Psikoloji, Resim, Terapi, Art, Psychotherapy, Psychology, Painting, Therapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada sanat terapisi bağlamında, resim sanatında kullanılan teknikler ve resim sanatının psikoterapideki yeri ve rolü incelenmiştir. Sanat, insandaki güzele ulaşma ve ondan ruhsal bir zevk almak duygusundan doğmuştur. Ortaya çıkışından bu yana bir insan etkinliği olan ve insanlıkla yaşıt olan sanatın ne olduğu konusu çağlara, toplumlara ve sanat alanına göre farklılıklar göstermiştir. Sanat gerçek dünyanın yok edici kurallarını aşarak binlerce yıl öncesini günümüze taşır. Bugün geçmişi biliyor ve yargılıyor olmamız sanatın erişilmez gücünden kaynaklanmaktadır. Resim,“düz bir yüzey üzerinde çizgi ve renklerle doğadan bir parçayı ya da sanatçının iç dünyasının durumunu anlatma sanatı”olarak tanımlanabilir. Resim; çizgi, form, biçim, renk, doku, ölçü, aralık, yön, ışık ve gölge gibi tasarım öğelerinin anlatımcı bir düzen, bir uyum içerisinde bir araya getirilmesiyle oluşur. Diğer sanat dalları ile karşılaştırıldığında resim, uygulama yöntemleri ve araçları bakımından en fazla çeşitliliğe sahip sanat dallarının başında gelir. Yapılan çalışmalarda, sadece dilin yani sözle dile getirilenlerin bireyi anlamak için yeterli olmadığı, sanatın terapi sürecinde kullanımının kişi hakkında kelimelerin tek başına yapamadığı kadar çok bilgi sağladığı görülmüş, bu gelişmeler ışığında sanat terapisinin temelleri atılmış ve sanat terapisinin önemi anlaşılmıştır. Sanat ve psikolojide, içe atılmış olanın dışa yansıma ve etkileri söz konusudur. Psikolojide resim, bireyin kendince düzenlemeye çalıştığı karmaşık dünyasının açıklayış biçimi ve zihinsel gelişiminin göstergesi sayılabilir. Resim etkinliğine klinik açıdan bakıldığında, kişiliğin değerlendirilmesinde ya da ruhsal bozuklukların tanınmasında yararlı bir araç olduğu görülmüştür. Çünkü resim, yapılması hem kolay hem de oyun olarak algılanan bir faaliyet olmasının yanında, hastaların gelişimlerini, becerilerini, bize onların düşünüş biçimlerini, aynı zamanda diğer insanlarla ilişkilerini yansıtmakta ve ipuçları vermektedir. Sanat terapisi sorunun tanımlanması ve açık biçimde ortaya konulması, duygusal çatışmaların ifade edilmesi ve farkındalığı arttırması, sosyal becerileri geliştirmesi, ifade etmesi sayesinde kaygıyı azaltması, kişiyi gerçeğe yöneltmesi ve öz saygıyı arttırması anlamında iyileştirici etkiler göstermiştir. Özellikle psikoterapide tedavi sürecini iv hızlandırmakta ve birçok ruhsal bozukluğun tedavisinde hastaların kendilerini ifade etmelerini kolaylaştırmakta ve onların rehabilitasyonunda kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, techniques that are used in the painting art and the role of the painting art are analyzed within the context of art therapy. The art was born from the feeling of reaching the beauty in human and getting spiritual pleasure from this beauty. Since the art's existence, the issue of definition of art that is an activity of human and is at the same age with humanity has varied by ages, nations and the kinds of art. The art brings thousands years past to present by exceeding the destructive rules of the real world. Today, we know and judge the past via the unaccesible power of the art. Painting can be defined as "is the art of telling a piece of nature or the inner world of the artist with the lines and colors on a flat surface. Painting occurs with the combination of design elements like line, form, color, texture, dimension, interval, direction, light and shade in a narrative and harmonic way. Painting is one of the art branches that has the most variety in terms of application methods and tools when compared with the other art branches. The studies show that only verbal communication is not sufficient to understand human, the use of the art in the process of therapy provides more information about the human then the words, in the light of these developments the art therapy was founded and the importance of art therapy was understood. The outpicturing and the effects of the inner world are discussed in art and psychology. The painting in psychology can be considered as an indicator of the description type of the complicated inner world of the human that try to organize himself and the mental development. From clinical point of view, it is seen that the painting is a useful tool to evaluate personalities or to recognize mental disorders. Because the painting reflects and gives a hint about the patients evolution, skills, thinking styles and the relations with others besides being easy to do and is percieved as a game activity. The art therapy has shown healing effects on identifying and revealing the problem clearly, expressing the emotional disagreements and increasing the awareness, developing the social abilities, reducing anxiety via expression, directing the human to truth and increasing the self esteem. The art therapy is especially used to boost the vi treatment process, simplify the self expression of the patients in mental disorder treatments and rehabilitations.