Grafik tasarım tarihinde tipografi
Typography in the history of graphic design
- Tez No: 545031
- Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, Grafik Tasarım, Tipografi, Design, Graphic Design, Typography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Grafik tasarım, bir yüzey organizasyonu olarak, temel görsel ölçütleri içerdiği gibi doğrudan resim ve işaret içerikli parametreleri de içinde barındırır. Grafik tasarımın hedeflenen etkiye ulaşabilmesi için, nasıl illüstrasyon, fotoğraf gibi imaj gereksinimleri söz konusuysa, tipografik ögelere de aynı derecede ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgi aktarımını grafik tasarım olgusundan ayıramadığımız için, yazı, dolayısıyla tipografi önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Grafik tasarımın tarihine baktığımızda kolaylıkla görebileceğimiz tipografik unsurlar, elbette tarihsel açıdan da çok önemli bir yer tutmaktadır. Resim tarihiyle özdeş bir geçmişe sahip olan grafik tasarımda tipografik özellikler, el yazma eserlerden başlayarak baskı tekniklerinin gelişmesiyle beraber tasarım olgusunun içindeki yerini sağlamlaştırmıştır. Mağaralardaki duvar resimlerinin bilgi ve işaret iletimi olarak değerlendirilmesinden başlayarak, Mezopotamya ve Eski Mısır uygarlıklarında yazının resimsel unsurlar içermesi, tipografinin özünde görsel bir dil olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Uzak doğu alfabelerinde de halihazırda resimsel unsurlarla iletişimin sağlanıyor olması, tipografinin görsel-resimsel kökenlere dayandığını gösteren en önemli kanıttır. Gelişimini disiplinler arası kaynaklara dayandırabileceğimiz tipografinin tarihsel sürecinde matbaanın icadı oldukça önemli bir dönemeçtir. El yazması kaynaklarla yaygınlaştırılmaya çalışılan bilgi, bu yeni icatla çok daha hızlı yayılmaya başlamış, tipografik üretim teknolojik bir hal almıştır. Hurufat sistemiyle oluşturulan fontlar, satırlar ve mizanpajlar tipografinin grafik düzenlemede vazgeçilmezliğini pekiştirmiştir. Sanayi Devrimi ile daha büyük dönüşüm ve değişimler geçiren tipografi, yirminci yüzyılda inanılmaz font çeşitliliğiyle grafik tasarım alanında neredeyse farklı ve özgün bir yaratıcılık alanı haline gelmiştir. Bu nedenle tipografiyi öncelikli olarak gören tasarımcılar öne çıkmaya başlamış, yazı ve yazı tasarımı önem kazanmıştır. Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de tipografik tasarım hızlı bir gelişim göstererek grafik tasarımın geçerli olduğu tüm mecralarda etkili tasarımcılar ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
As a surface organization graphic design contains not only the basic visual criteria but also parameters such as illustration and symbols directly. To achieve the intended effect in graphic design, typographic elements are also required as much as visual image such as illustration and photo. Because we cannot distinguish the transmission of information from a background in graphic design, the writing, therefore, emerges as an important element in typography. When we look at the history of graphic design, typographic elements, we can easily see that, of course, occupies a very important place from the historical point of view. The history of painting with an identical background in graphic design with typographic features, together with the development of printing techniques starting from the hand writing works of design has guaranteed its place in the phenomenon. From the very beginning of wall paintings in the caves evaluated as transmission of information and symbols, the pictorial elements of writing in Mesopotamian and ancient Egyptian civilization reveal that typography should be considered, in itself, as a visual language. The communication pictorial elements in far East alphabets is the most crucial evidence that typography is based on visual-pictorial origin. The invention of printing press has been a very crucial turning point in the historical process of typography worse development could be based on the interdisciplinary resources. The information being tried to be spread with the manuscript resources has been to spread much faster and typographic production has replaced a technological one. The type system created with fonts, lines, and has reinforced the indispensability of typography in design arrangement. Undergoing greater transformation and change with the Industrial Revolution, typography, with its font variety has become a field of a different and unique creativity in graphic design in the 20th century. Typography designers who see it as a priority, therefore, started to come forward, writing and its design have gained importance. By showing a rapid development both in Turkey and in the world typography has presented effective designers in the field of a valid graphic design.