Bazı borlu çeliklerin korozyon direnci üzerinde ısıl işlemlerin etkisinin incelenmesi
Investigation of the impacts of heat treatment processes on corrosion resistance of certain boron steel
  1. Tez No: 545094
  2. Yazar: GÜRKAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Borlu çelikler, ısıl işlemler, korozyon direnci, mekanik özellikler, sertleştirme, Tafel ekstrapolasyon, ferrit tane büyüklüğü, Boron steels, heat treatment, corrosion resistance, mechanical properties, hardening, Tafel extrapolation, ferrite grain size
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı 27MnCrB5, 30MnB5 ve 34MnB5 borlu çeliklerin korozyon direnci üzerinde östenitleme ve temperleme sıcaklığının etkisini incelemektir. Deney numuneleri 850 °C, 900 °C ve 950 °C'de östenitlenmiş ve 25 °C'lik su ortamına daldırılarak sertleştirilmiştir. Sertleştirme işlemini takiben numuneler 150 °C, 300 °C ve 450 °C'de 30 dakika temperleme işlemine tabi tutulmuşlardır. Çalışmada ısıl işlemler sonrası, numunelerin sertlik dağılım profili, ortalama ferrit tane büyüklüğü, mikroyapı değişimleri, korozyon karekteristikleri ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda korozyon hızları bakımından östenitleme ve temperleme sıcaklıklarının önemli olduğu belirlenmiştir. Korozyon deneyleri sonucunda, değişen karbon (C) oranının korozyon hızını etkilediği ve artan C oranının korozyon hızını arttırdığı saptanmıştır. İncelenen ısıl işlem koşulları altında, ortalama ferrit tane büyüklüğü ile korozyon hızı arasında zayıf bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. Çekme deneyleri sonucunda, sertleştirme ve temperleme sıcaklığındaki artışın, çekme, akma ve kopma gerilmesi değerlerinde düşüşe neden olduğu saptanmıştır. En yüksek çekme, akma ve kopma gerilmesi değerleri 150 °C'de yapılan temperleme işleminde elde edilmiş, bunu sırasıyla 300 °C ve 450 °C'de yapılan temperleme işlemleri takip etmiştir. Çekme, akma ve kopma gerilmesi değerleri üzerinde, temperleme sıcaklığının östenitleme sıcaklığından daha etkili olduğu belirlenmiştir. Temperleme sıcaklığının çekme gerilmesi üzerindeki etkisi, akma gerilmesi üzerindeki etkisinden daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of austenitizing and tempering temperature on the corrosion resistance of 27MnCrB5, 30MnB5 and 34MnB5 boron steels. The experiment specimens were austenitized at 850 ° C, 900 ° C and 950 ° C. The specimens were immersed in water at approximately 25 °C. After the hardening, the specimens were tempered at 150 ° C, 300 ° C and 450 ° C for 30 minutes. In this study, after the heat treatment, hardness distribution profıle, average ferrite grain size, microstructure changes, corrosion characteristics and mechanical properties of the specimens were investigated. It was determined that austenitization and tempering temperatures were important in terms of corrosion rates. As a result of the corrosion experiments, it was found that the changing C ratio in the boron steels affected the corrosion rate and the increasing C ratio increased the corrosion rate. A weak correlation was found between the average ferrite grain size and corrosion rate under the heat treatment conditions in experiment. As a result of tensile experiments, it was determined that the increase in hardening and tempering temperature caused a decrease in tensile and yield stres values. The highest tensile, yield, and break stress values were obtained in the tempering process at 150 °C followed by tempering operations at 300 °C and 450 °C, respectively. The effect of the tempering temperature on tensile, yield and break stress was determined to be more effective than the effect of austenitizing temperature. The effect of tempering temperature on the ultimate tensile strength is greater than on the yield strength.