Türk vergi sisteminde değer artış kazancı ve vergilendirilmesi
Value increase gain and taxation in the Turkish tax system
  1. Tez No: 545158
  2. Yazar: MEHMET BORA ENGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR MAHMUT KAŞIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, Maliye, Economics, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir, Vergi, Türk Vergi Sistemi, Gelir Vergisi, Değer Artış Kazancı, Rant, Rant Vergisi, Gelir Vergisi Kanun Tasarısı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Değer Artış kazancı, Türk Gelir Vergisi Sisteminde bulunan gelir unsurlarından diğer kazanç ve iratlar bünyesinde yer almaktadır. Çalışmada, bu kazanç türünün gelişim süreci ve uygulaması incelenerek değer artış kazancının vergilendirilme sistematiğinin özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu kazancın vergilendirilme sistematiğinin özellikleri belirlenirken mevzaut hükümleri, özelgeler, yargı kararları ve güncel tartışmalardan bahsedilerek uygulamadaki aksaklıklar da tespit edilmeye çalışılmaktadır. Bir gelir unsuru olarak değer artış kazancının, gelir kavramı içinde yer alma durumunun hangi nedenlerle gerçekleştiği ve bu durum sonucunda bir müessese olarak gelir vergisi yapısı içinde hangi özellikleri taşıyarak yer aldığı çalışmada tespit edilmeye çalışılırken; vergilemede adalet ve etkinlik ilkeleri, rant ve rant vergisi, yeni gelir vergisi kanun tasarısı göz önünde bulundurularak değer artış kazancının belirlenmesinde ve belirlenen bu kazancın vergilendirilmesinde meydana gelen aksaklıkların nasıl giderilebileceğine yönelik tespit ve öneri tez çalışmasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The value increase gain is classified in the other gains and continuous annuities within the Turkish Tax System elements and entities. In this study, this type of gain's development process and its implementation have been studied. And that aims to determine the features of value increase of the taxation systematics. Additionally, when the attributes to the taxation systematics are being determined, the regulatory provisions, the tax rulings, the jurisdiction decisions and current arguments have been spoken of and it has been aimed to determine the short-comings of the implementation procedure. The value increase gain as an income element,for which reasons it occurs in the income concept, and as a result of this situation which features it carries as a corporation in the income tax structure have been attempted to be determined. Meanwhile, in the taxing, justice and activity principals, annuity cost and annuity cost taxes, when the new income taxing, while keeping in mind the law designation in the determination of the value increase gain, and the determined gain's taxing shortcomings and how they can be handled have been inspected and made present in the proposal thesis study. KEY WORDS: Income, Tax, Turkish Taxation System, Income Tax, Value Increase Gain, Annuity, Annuity Tax, Income Tax Code Designation