İlkokula beş yaşında başlamanın öğrencilerin gelişimlerine etkileri konusunda öğretmen görüşleri: Nitel bir çalışma
The views of teachers about the effects of the starting primary school at five years of age on the development of students: A qualitative study
  1. Tez No: 545159
  2. Yazar: EBRU GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜL KAPÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokula başlama yaşı, okul olgunluğu, hazırbulunuşluk, Primary school starting age, school readiness, readiness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokula beş yaşında başlamanın öğrencilerin bilişsel, duygusal-sosyal, bedensel, dil ve iletişim becerilerinin gelişimi ile akademik gelişimlerine olan etkileri konusunda öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmaya Ankara il sınırları içerisinde yer alan devlet okullarında görev yapan toplam 20 birinci sınıf öğretmeni (kadın n=13; erkek n=7; Yaş X=40,15 SS=9,94) katılmıştır. Araştırma nitel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Toplam 26 sorudan oluşan görüşme formu öğretmenlere sorularak ses kaydı dökümünden yararlanılmış; içerik analizi ile tema ve kategoriler belirlenmiştir.Araştırmada ilkokula başlama yaşının beşe indirilmesinin bilişsel, duygusal-sosyal, dil ve iletişim, bedensel ve akademik etkileri olmak üzere beş tema ve bu temalarla bağlantılı yirmi kategori belirlenmiştir. Bu kategoriler her bir gelişim alanına ilişkin olumlu ve olumsuz etkiler, olumlu etkilerin arttırılması ile olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik önerilerdir. Sonuçlar incelendiğinde, öğretmenlerin çok küçük bir bölümü beş yaşında ilkokula başlamanın sınırlı sayıda birkaç olumlu etkisinin olabileceğini belirtmişlerdir. Bunlar, anasınıfına gönderilmeyen çocukların okul ortamında paylaşmayı ve iletişim kurmayı öğrenmeleri, okulda oynadığı bazı oyun ve etkinliklerin bedensel gelişimini destekleyebileceği yönündedir. Öğretmenlerin çoğunluğu ise ilkokula başlama yaşının düşürülmesinin öğrencilerin gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin en yüksek oranda ifade ettikleri olumsuz etkiler çocukların ince motor gelişimlerini tamamlamamış olmaları, bazı kavram ve yönergeleri anlamakta ve kendini ifade etmede zorlanmaları, dikkat sürelerinin kısa oluşu, derste oyun oynamak istemeleri, sınıf kurallarını öğrenmede zorlanmaları, ayrılık kaygısı yaşamaları, başarısızlık korkusu ve yetersizlik inancını geliştirmeleri olarak sıralanabilir. Olumlu etkilerin geliştirilmesine ve olumsuz etkilerin giderilmesine yönelik olarak ise öğretmenler en yüksek oranda anasınıfı eğitiminin zorunlu olmasını, altı yaşını doldurmayan çocukların ilkokula başlamamasını önermişlerdir. İlkokula beş yaşında başlamanın olumlu etkilerini geliştirmek için bazı öğretmenlerin anasınıfı eğitimini önermesi, bu öğretmenlerin de aslında çocukların ilkokula beş yaşında başlamalarını olumlu bulmadıklarına, her çocuğun anasınıfı eğitiminden yararlanması gerektiğini düşündüklerine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate teachers' opinions about the effects of starting primary school at the age of five; especially on children's cognitive, social-emotional, physical, language and communication skills and academic development. A total of 20 first grade teachers (female n=13; male n=7; age X=40.15 SS=9,94) who served in public schools at Ankara Province participated in the study. Qualitative method was used in the research. 26 questions on the interwiev form was asked to the teachers and voice recording was used. The themes and categories were identified through content analysis. Five themes, namely cognitive, social-emotioanl, language and communication, physical and academic effects and twenty categories related to these themes were identified. These categories were found to be related with positive and negative impacts on each area of development, including recommendations for increasing positive effects and eliminating negative effects. When the results are examined, a few teacher stated that starting primary school at the age of five may have a limited positive effects; e.g. children who did not attend to preschool may learn to share and improve communication skills and some games and activities they played in the school might support their physical development. A considerable number of teachers stated that starting primary school at an early age would have mostly negative effects on students' development. The negative effects that teachers expressed at the highest rate are that the students haven't completed their fine motor development yet, have difficulty in understanding some concepts and directives, have difficulty in self-expression, have short periods of attention, want to play in class, have difficulty in learning class rules, experience separation anxiety and fear of failure. In order to improve the positive effects and to eliminate the negative effects, majority of the teachers recommended that kindergarten education should be compulsory and children under six years of age shouldn't start primary school. In order to improve the positive effects of starting primary school at the age of five, some teachers' recommendations for kindergarten education indicates that these teachers do not actually find it positive that children start primary school at five years of age and believe that preschool/kindergarten education should be available to all children.