Konya'da bulunan el yazmaları kütüphanelerinin alternatif turizm açısından değerlendirilmesi
The evaluation of handwritten manuscripts libraries in Konya in terms of alternati̇ve tourism
  1. Tez No: 545214
  2. Yazar: MUSAB BALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Turizm, El Yazmaları Kütüphaneleri, Alternative Tourism, Handwritten Manuscript Libraies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Konya'da bulunan 4 adet el yazması kütüphanesinin alternatif turizm açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın temel varsayımı Konya'da bulunan el yazmaları kütüphanelerinin alternatif turizm bağlamında yerli/yabancı turistler için bir potansiyelinin olduğudur. Araştırmada kütüphanelerin hangi açılardan ve kimler için önemli olduğu açıklanmıştır. Araştırma, ortaya konulan görüşleri desteklemek için 8 adet katılımcı ile“derinlemesine görüşme”yöntemi kullanılarak görüşülmüş ve 12 adet açık uçlu soru sorulmuştur. Katılımcıların verdiği cevaplar not edildikten sonra alınan notlar QSR NVİVO 10 programında içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda katılımcıların %50'si Konya'da bulunan el yazmaları kütüphanelerinin yerli/yabancı turist çekebileceğini düşünmektedir. Ayrıca katılımcıların %62,5'i Konya'da bulunan el yazmaları kütüphanelerinin ülke içinde ve ülke dışında tanıtımının yapılmadığını düşünmektedir. Sonuç olarak, Konya'daki el yazmaları kütüphanelerinin turist çekebilecek bir potansiyeli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 4 manuscript libraries in Konya have been evaluated in terms of alternative tourism. The basic assumption of the study is that the manuscript libraries in Konya have a potential for native / foreign tourists in the context of alternative tourism. In the research, it is explained which aspects of the libraries are important and for whom. The research was conducted with 8 participants by using in-depth interview method to support the opinions and 12 open-ended questions were asked. After the answers of the participants had been noted, the notes were analyzed in QSR NVIVO 10 program. As a result of the research, 50% of the participants think that the manuscripts in Konya can attract local / foreign tourists. In addition, 62.5% of the participants think that the manuscripts in Konya have not been promoted inside and outside the country. As a result, it is concluded that the manuscript libraries in Konya have a potential to attract tourists.