Barış gazeteciliği perspektifinden Türkiye gazetelerinde Suriye sorunu
Syrian issue in Turkish newspapers from the perspective of peace journalism
  1. Tez No: 545406
  2. Yazar: KAMAL SALİMOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Barış Gazeteciliği, Savaş Gazeteciliği, Suriye Sorunu, Cumhuriyet, Hürriyet, Yeni Şafak, Peace journalism, Syria Problem, Cumhuriyet, Yeni Safak, Hurriyet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kitle iletişim araçlarından biri olan gazetelerin günümüzdeki önemi herkes tarafından kabul gören bir gerçekliktir. Bu bağlamda gazeteler dünyamızda baş veren olayları geniş kitlelere aktarmakta üzerine düşen görevi yapmakla, insanları bilgilendirmek adına çok önemli işlevi icra etmektedir. Son yıllarda literatüre dahil olan barış gazeteciliği kavramı bu alanda çalışan insanlar tarafından tartışılmaktadır. İster sahada, isterse de teorik olarak barış gazeteciliğinin uygulanabilirliği konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bazı kesimler kesinlikle barış gazeteciliğinin yapılması gerektiğini ve bunun mümkünlüğünden bahsederken, bazı kesimler de gazetecinin üzerine düşen görevi gerektiği gibi yapacağı takdirde zaten barış gazeteciliğine gerek kalmayacağına ve barışa hizmet edileceğini bildirmektedirler. Biz bu çalışmada 2010 yılında ortaya çıkan“Arap Baharı”sürecinin Suriye Arap Cumhuriyeti'ni nasıl etkilediğini ele aldık.“Arap Baharı”sürecinin 2011 yılında Suriye'ye sıçramasının temel nedenleri ve günümüzdeki yansımaları hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Çalışmanın analiz kısmında içerik analizi metoduyla Suriye haberlerinin Türk yazılı basınında nasıl ele alındığını göstermeye çalıştık. Oluşturduğumuz tablolarla haber yansımalarını, haberlere konu olan Suriye sorununun ulusal basında verilme şeklini değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
concept of peace journalism has been discussed in literature by people working in this field. There are different views on implementing of peace journalism whether it is on the area or theoretically. Some say that peace journalism should be applied and that is possible, others say that peace journalism is not needed, since if journalists do their duty as it is required and properly they already will be served peace. In this study case, we discussed how the“Arab Spring”that emerged in 2010 affected the Syrian Arabic Republic. In 2011, we tried to give information about the basic reasons and today's reflections of Arab Spring started in Syria. In study case analysis part, by using content analysis method, we tried to show how the Syrian news coverage was handled by Turkish Printed Media. İn our created tables we evaluated the reflection of Syrian issues news and how image is given in Turkish National Presses.