The Feminist Standpoint in Virginia Woolf's Selected works: Oralando,A Room of One's Own, Three Guineas, Mrs.Dalloway
Virginia Woolf'un seçili eserlerinde feminist bakış açısı: Orlando, Kendine Ait Bir Oda, Üç Gine, Bayan Dalloway
- Tez No: 545405
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERMA LEKESIZALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Virginia Woolf, cinsiyet ayrımcılığı, feminizm, cinsel kimlik, Virginia Woolf, gender gap, feminism, sexual identity, gender biases
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı seçili eserlerinde; Bayan Dalloway, Orlando,“Kendine Ait Bir Oda”ve“Üç Gine”, Virginia Woolf‟un feminist yaklaşıma katkılarını tartışmaktır. Çalışma, Woolf‟un kadınlara nasıl hayatlarında otorite kazanabileceklerini ve kadın olarak kimliklerini tekrar nasıl elde edebileceklerini eserlerinde ne şekilde anlattığını göstermeyi hedeflemektedir. Virginia Woolf, kadınlara alt sınıf muamelesi yapan 20. Yüzyıl İngiltere‟sinde kendini istisnai bir yazar olarak değerlendirmektedir. Kadınların melankoli sebeplerini ortaya çıkararak yaşadıkları problemlere dair net bir resim sunmaktadır. Woolf da diğer kadınlarla benzer sorunlar yaşamıştır. Onun endişeleri daha çok cinsiyet ayrımı ve önyargıları üzerinedir. Yazılarında, eşitliğe ve toplumda kadının yerine dair fikirlerini sunmaktadır. Bu tez, yazarın işlediği en temel konuları ve bunların her bir eserdeki karakterlerindeki can buluşunu göstermeyi hedefler. Woolf, feminizm, maddi özgürlük, düşünce özgürlüğü ve kadınların belli koşullar altında maruz kaldığı baskılar gibi temel konuları ele almıştır. Cinsiyet ayrımcılığı, kadınların cinsel özgürlüğü ve toplumda hissettikleri baskılar gibi konulara dair eserler yayınlamıştır. Bu nedenle, onun eserlerine ve bu anlamdaki duruşuna saygı duymaları oldukça muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
The object of this study is to discuss Virginia Woolf‟s contribution to the feminist approach in her selected works Mrs. Dalloway (1925), Orlando (1928)“A Room of One's Own”(1929) and“Three Guineas”(1938). The study aims at showing how Mrs. Woolf utilizes her writings to show women the way they gain autonomy in life and recreate their identities as females. Virginia Woolf regards herself as an exceptional feminist female writer in her treatment of women‟s inferior condition in the 20th century British society. She uncovers the reasons of women‟s melancholy and gives us a comprehensive picture of women‟s problems. Woolf has tackled themes, which are related to feminism, financial independence, freedom of mind, and the pressures women face under certain circumstances. She has published a number of works that are related to gender gap, sexual freedom of females and the pressure that women feel in the society. Thus, it is possible for readers to appreciate her works and her literary standing in this respect. It is obvious that Woolf has dealt with personal issues that are related to women‟s condition. Her concerns are mostly about gender biases and prejudices. In her writings, she reveals her thoughts about equality and women‟s positions in the society. This thesis attempts to explore the writer‟s feminist investigation against patriachal society and the performances of her characters in each work.